Beli caj zdravstvene prednosti i priprema

Beli čaj je najmanje obradjen oblik čaja, pravi se od odabranih listova i pupoljaka biljke. Beli čaj je najboljeg kvaliteta, lepog i prijatnog ukusa. Beli čaj dolazi od iste biljke camellie sinensis kao i crni, zeleni, oolong čaj.

Zbog minimalnog procesa oksidacije, beli čaj ima veću koncetraciju antioksidanata i na taj način se smatra da ima veće zdravstvene beneficije od zelenog ili crnog čaja. Antioksidansi su veoma važni za dobro zdravlje jer nas štite od slobodnih radikala, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, pomaže očuvanju zdravog imunog sistema i bore se protiv štetnih upala.

Beli čaj prednosti za zdravlje

Beli čaj sadrži kofein, koji može doprineti gubitku kilograma, može poboljšati metabolizam i smanjiti apetit. Istraživanja kako beli čaj utiče na mršavljenje, pokazalo se da beli čaj može da spreči nove masne ćelije i podstiče razgradnju masti u postojećim masnim ćelijama.

Beli čaj ima minimalan sadržaj kofeina u poredjenju sa kafom ili energetskim napitcima. Prednost kofeina u belom čaju je taj što povećava budnost i energiju. Malo je verovatno za pojavu sporednih efekata poput glavobolje, vrtoglavice, nesanice, razdražljivosti koji se mogu javiti sa visokim unosom kofeina.

Redovno konzumiranje belog čaja može poboljšati snagu, gustinu kostiju i olakšati simptome osteoporoze. Antiinflamatorna svojstva belog čaja može da smanji rizik od reumatoidnog artritisa, takodje smanjuje upalu i oštećenje zglobova.

Zbog antibakteriskih i antivirusnih svojstava, beli čaj može da deaktivira loše bakterije, viruse i gljivice. Beli čaj ubija bakterije koje uzrokuju loš zadah, plak i karijes.

Beli čaj ima uticaj na kožu, bori se protiv efekata starenja kao što su gubitak elastičnosti kože i bore. Za zdravu, čvršću, blistavu kožu, beli čaj se smatra kao dodatna nega kože.

Ovaj čaj pomaže u zaštiti srca, smanjuje holesterol, snižava nivo triglicerida, poboljšava funkciju krvnih sudova i arterija. Beli čaj može da sniži krvni pritisak, koji pomaže u zaštiti od moždanog udara. Konzumiranje samo dve šolje belog čaja dnevno može smanjiti šanse za umiranje posle srčanog udara za 50 %.

Beli čaj priprema

Beli čaj se priprema na isti način kao zeleni ili crni čaj. Koristite svežu hladnu vodu, staviti vodu da provri pa ostaviti jedan minut da odstoji. Na ovaj način se obezbedi prava temperatura vode za beli čaj. U jednu šolju vode staviti dve kašičice belog čaja, poklopiti i ostaviti da odstoji 5 do 8 minuta. Zbog svog blago slatkog ukusa čaj nije potrebno zasladjivati, beli čaj ima najbolji ukus i efekat ako se pije bez ikakvih aditiva.

beli-caj-dejstvo-i-priprema

Neželjeni efekti belog čaja

Zbog sadržaja kofeina u belom čaju morate biti oprezni sa količinom koju konzumirate na dan. Višak kofeina može uticati loše na telo. Oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema sa kofeinom mogu piti ovaj čaj redovno.

Nemojte piti beli čaj uveče pre spavanja, zbog toga što sadrži kofein.

Ako imate Vašu priču o belom čaju, bilo bi nam drago da je čujemo i podelimo sa drugima.

Pišite nam Vaša iskustva sa čajevima i lekovitim biljem!

Leave a Reply