Biljni caj za gastritis | 5 najboljih cajeva za gastritis

Gastritis u nekim slučajevima se može javiti iznenada, u drugim situacijama dolazi postepeno. Gastritis je često uzrokovan bakterijama, narocito Helicobacter pylori ( heliko bakterija ), takodje moze biti izazvan drugim virusima i infekcijama. Gastritis može biti rezultat oštećenja stomaka od preterane upotrebe alkohola, lekova ili prouzrokovan stresom.

Tretman za gastritis zavisi od toga šta ga izaziva. Kada se zna za prisustvo bakterija, koriste se antibiotici, a kod preterane želudačne kiseline primenjuju se antacinidi ( lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu) i promene u ishrani. Medjutim, postoje prirodni lekovi za gastritis, nešto jednostavno kao čaj za gastritis može biti pravi put ka izlečenju.

Ako razmišljate o tome da koristite biljne čajeve za gastritis, poželjno je razgovarati sa svojim lekarom da bi se osiguralo da su bezbedni za vas i vašu situaciju. Čaj za gastritis može imati manje neželjenih efekata nego odredjeni lekovi.

Napravili smo listu najboljih biljnih čajeva koji mogu biti rešenje u slučaju gastritisa. Ovi čajevi su korisni u promovisanju zdravog varenja i podržavaju zdravu funkciju želuca.

caj za lecenje gastritisa

Djumbir : Djumbir biljka je poznata za borbu protiv mučnine. Čaj od djumbira ima prijatan ukus i aromu. Djumbir deluje na različite načine, pomaže odbiti nastanak čira i inhibira rast Heliko bakterije. Napraviti čaj od djumbira od jedne kašičice svežeg iseckanog korena djumbira. Dodati jednu kašičicu djumbira u šolju ključale vode, poklopiti i ostaviti 10 minuta. Procediti čaj, dodati med i piti u malim gutljajima dva puta na dan narednih nedelju dana. Možete osetiti olakšanje ako žvaćete mali komad svežeg korena djumbira.

Majčina dušica : Majčina dušica se dugo koristi u kulinarstvu, ali je služila za drugačiju svrhu kao lekovito sredstvo. Ona poseduje svojstva koja mogu da spreče rast bakterija, uključujući i Heliko bakteriju. Čaj se priprema tako što jednu kašiku biljke preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji više od 10 minuta. Procediti čaj i piti pre jela.

Sladić koren, slatki koren: Sladić može da zaštiti sluzokožu želuca, koja može da bude ozbiljno oštećena od gastritisa. Sladić je korišćen u nekim slučajevima za lečenje čira. On ima jedinstven ukus koji može biti prijatan za čaj. Jednu kašičicu čaja preliti sa šoljom hladne vode, poklopiti i staviti na sporet, zagrevati do ključanja. Ostaviti da čaj odstoji, zatim procediti i piti tri puta dnevno pre jela.

Pepermint ( čaj od nane ) : Pepermint se smatra jednim od najboljih biljnih lekova za želudačne smetnje i neprijatnosti. Nana umiruje želudac i deluje kao sedativ. Nana može omogućiti bržu i bezbolniju probavu, što zauzvrat može dovesti do manje iritacije želuca. Pepermint je ukusan i odličan za čaj za gastritis. Kašičicu čaja preliti sa šoljom ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i piti čaj tokom dana.

Kamilica : Čaj od kamilice može biti naročito koristan za lečenje gastritisa, čira na želucu, lošeg varenja i crevnih gasova. Najbolje je pripremiti čaj od cveta kamilice, jednu kašičicu kamilice dodati u šolju tople vode. Ostaviti čaj da odstoji 5 do 10 minuta, procediti čaj i dodati malo meda. Piti čaj od cveta kamilice dva, tri puta na dan, nedelju dana. Nemojte kuvati ovu biljku jer će njena aktivna jedinjenja biti uništena.

Samo konzumiranje čajeva može pomoći kod gastritisa ali to nije dovoljno. Da bi se oslobodili nelagodnosti, bolova i pobedili gastritis potrebna je celokupna promena načina života i načina ishrane. To zvuči teško i zastrašujuće za većinu, zbog svakodnevnog stresa i obaveza koje nam oduzimaju vreme. Treba imati puno snage i strpljenja, pridržavati se zdravih navika, kuvati i jesti lakšu hranu.

 

Leave a Reply