Bosiljak za zdravlje – Bosiljak upotreba

Bosiljak je biljka iz porodice nane i dolazi iz biljke Ocimum basilicum. Bosiljak je takodje poznat kao bosiok, bosilje. Reč Bosiljak dolazi iz Grcke reči “basileus”, što znači kralj. Nema sumnje da postoji neka mitologija vezana za ovo, mnogi smatraju bosiljak kraljem bilja. Postoje dve glavne vrste: slatki bosiljak i tajlandski bosiljak. Možete pronaći oko 160 derivata ili sorti ove biljke, ali svi oni potiču iz dve osnovna navedene iznad.

Sama biljka bosiljak ili Ocimum basilicum raste maksimalno 130 cm, iako neke vrste dolaze samo do visine od 30 cm. Lišce biljke je svetlo zeleno, prilično svilenkasto i duzine oko 3 do 11 cm. U većini slučajeva biljka bosiljak je relativno izdrzljiva godišnja biljka, iako u tropskim klimatskim uslovima može biti višegodišnja, dajući nekoliko godina proizvodnje.

Tu su listovi biljke koja se uglavnom koriste u kulinarske svrhe, medjutim, u nekim Azijskim zemljama semenke koje su prilično želatinaste koriste se u pićima poput šerbeta.

Istorija bosiljka

Bosiljak je bio u upotrebi već oko 5000 godina unazad. Veruje se da je nastao u Indiji gde se smatralo kao sveta biljka. Verovalo se da je zaštitnik, tako da nije bilo svetog dogadaja bez uključivanja bosiljka. Bosiljak se sejao oko hramova i bio je polozen oko mrtvih na sahranama. U drugim zemljama poput; Malezija, Irana i Egipta takodje su položeni oko mrtvih, ali to je više izraz ljubavi, a ne kao zaštitnik.

Bosiljak je takodje imao mnoge negativne konotacije u istoriji. Na primer, u staroj Grčkoj, sadnja bosiljka tradicionalno je bila propraćena velikim psovanjem i vikanjem. To je dovelo do francuskog izraza “semer le basilic” što znaci klevetanje. Drevni Grci i Rimljani takodje su verovali da bosiljak označava siromaštvo, nesreću i nesklad.

Na Kritu biljka je smatrana kao način teranja djavola i bila je postavljena na prozorske daske kao odbrana od njegovog uticaja. Pretpostavljam da to nije previše drugacije od Hindusa koji ga koriste zbog njegovih zaštitnih svojstava.

Izgleda čudno, ali Bosiljak je imao toliko različitih svojstava koje su mu prikačeni u narodna uverenja. Smatralo se da je otrov u jednoj fazi, jer biljka ne bi procvetala pored Rue biljke (Ruta graveolens) koja je poznata kao neprijatelj otrova.

Bosiljak je stigao u Englesku tokom 1500-ih godina, a Englezi su ga preneli u Novi svet Severne Amerike u istom veku.

Bosiljak u kuvanju

List bosiljka najčešće se koristi u kuvanoj hrani i dodaje se blizu kraja procesa jer lišce gubi mnogo ukusa ako se kuva dugo. Miris listića bosiljka je prilično ostar i jak, čak i slatkast. Ukus nije previše različit od anisa. Listovi prilično brzo gube svoj ukus, mogu se nekoliko dana skladistiti u frižideru u plastičnoj vrećici ili čak zamrznuti. Ako zamrzavate lišce, poželjno ih je vrlo brzo ubacati u vrelu vodu i zatim ih zamrznuti. Bosiljak se takode može dobiti u suvom obliku, ali ukus je sasvim drugačiji, gotovo poput sena.

Bosiljak zdravstvene prednosti

Bosiljak se može gajati u vrtu poput ostalih biljaka, a kao i ostalo lekovito bilje može se gajati u zatvorenom prostoru u saksiji. Tlo može biti vlažno, ali ne mokro, tako da koren ne istruli. Prednost posedovanja biljke poput bosiljka u basti znači da uvek imate pristup svežem listu koji se može odrezati po potrebi, oprati i zatim dodati hrani koja se priprema.

Bosiljak zdravstvene prednosti

Poput mnogih začina i bilja koje ovde spominjemo, bosiljak dolazi sa nekim prilično impresivnim zdravstvenim prednostima. Bosiljak je bogat ili vrlo dobar izvor vitamina A, C i K, gvoždja, kalcijuma i omega 3 masnih kiselina.

Prednosti bosiljka poznate su kroz vekove. Ayurveda na primer, koja je tradicionalna hinduistička medicina napominje da je Tulsi, koji je Sveti Bosiljak, efikasan za zdrastvene probleme kao što su: kašalj, prehlada, grip, digestivni gas i nadimanje. Esencijalna ulja bosiljka su jaki antiseptik, delotvoran protiv bakterija, parazita i gljivica.

Mnogi ljudi su vec upoznati sa upotrebom bosiljka u kulinarstvu, ali možete biti iznenadjeni zbog brojnih zdravstvenih prednosti ove biljke zbog snažnih antibakterijskih i antioksidativnih svojstava. Danas je široko prihvaćeno da listovi bosiljka delotvorno deluju na zdravlje, kao i na zaštiti tela u sledećim oblastima:

Antiinflamatorno: – Isparljiva etericna ulja u listi biljke pokazala su se efikasna u blokiranju ciklooksigenaznog enzima. To je u osnovi ista stvar koju čine mnogi protivupalni lekovi koji se kupuju preko šaltera. Ovaj prirodniji način dobija moj glas.

Kardio: Kroz beta karoten koji daje bogat vitamin A i magnezijum izmedju nekoliko drugih stvari, ćelijski zidovi su zašticeni od slobodnih radikala. Sprečava se stvaranje lošeg holesterola (LDL) koji poboljšava i održava protok krvi.

Antibakterijska: Eterična ulja u listu bosiljka deluju kao antibakterijska. Njegova efikasnost protiv bakterija, kao što su neke od patogenih sorti, čini bosiljak prirodnu alternativu antibioticima.

Tajne zdravstvene prednosti bosiljka:

 • Poboljšanje oralnog zdravlja

Poznato je da bosiljak pomaze u sprečavanju razlicitih parodontalnih bolesti, borio se protiv gnoja i eliminiše loš dah. Da biste koristili bosiljak za tu svrhu, preporučljivo je sušiti listove bosiljka na suncu dva do tri dana. Nakon sušenja, isitnite lišce bosiljka u prah koji cete zatim koristiti za četkanje zuba. Osim toga, kada masirate desni sa prahom bosiljka, to ce eliminisati loš dah.

 • Prestanak pušenja

Neki izvori tvrde da je žvakanje listova bosiljka delotvorno u smanjenju želje za nikotinom. Takodje je rečeno da antioksidansi u listovima bosiljka mogu pomoći popraviti oštecenja u grlu uzrokovanu godinama pušenja.

 • Pomaže lečenju groznice i prehlade

Lišce bosiljka se koristi takodje kao lek za groznicu i prehladu. Najčešće, sok od lišća bosiljka je poznato da spušta visoku temperaturu tokom groznice. Da biste koristili bosiljak u tu svrhu, možete kuvati lišće u vodi kako biste stvorili vrstu čaja, koju pijete.

 • Lečenje infekcija uha

Bosiljak se može koristiti za lečenje manje infekcije uha i ublažavanje bolovo povezanih sa infekciijom. Da biste to učinili, uzmite 4-5 listova bosiljka i izdrobite ih i zatim nanesite pastu direktno oko zaraženog uha. Takodje možete pomešati pastu bosiljka sa uljem poput kokosovog ulja. Kad se ulje pomeša, lagano ga zagrejete i nanosete na vatu ili stapic za usi i primenite u unutarasnjosti zaraženog uha, po mogucnosti dva puta dnevno.

 • Poboljšanje vida

Bosiljak je bogat vitaminom A, koji je esencijalni vitamin za pravilan vid. Osim toga, očni problemi mogu se lečiti s nekoliko kapi soka od bosiljka stvorene od drobljenog listova bosiljka i vode.

 • Sprečavanje odredjenih vrsta raka

Razne nedavne studije u laboratorijima pokazale su da konzumiranje svetog bosiljka može popraviti ćelije oštećene oksidacijom i zračenjem, pokazujući mogućnost uništavanja prekanceroznih lezija i tumora. Studije o korišćenju bosiljka za sprečavanje raka još uvek postoje, ali su već donele neke zapanjujuće rezultate.

Bosiljak za zdravlje - Bosiljak upotreba

Različiti načini uključivanja bosiljka u dnevnu ishranu

 • Rano ujutro pojesti 5-7 zdrobljenih svežih listova bosiljka na prazan želudac.
 • Drobljeni suvi / sveži listovi bosiljka moge se dodati u dnevnu šolju čaja.
 • Takođe može davati ukus raznim jelima.
 • Sok od bosiljka pomesan sa limunom i nanesen na kožu daje ogromnu korist od bakterijskih infekcija i alergija.

Pripremite bosiljak čaj kod kuće

Ako ste upoznati s Ayurvedom ili holističkim zdravstvenim sistemom Indije, onda je moguće da ste već upoznati s Tulsi biljkom. Tulsi, takođe poznat kao “sveti bosiljak”, jedan je od glavnih biljaka Ayurvedske prakse. Vrlo je cenjen zbog mnogih namena, posebno zbog stvaranja ukusnog i aromatičnog čaja.

Prednosti čaja od bosiljka i dalje se proučavaju danas, ali jedno je sigurno: već je ugrađeno u istoriju i kulturu Indije. U Tusli čaju uživaju miloni Indijanaca dnevno, bilo ujutru, poslepodne ili uveče. Može se uživati ​​u vrućim ili hladnim, a ponekad se dodaju i druge biljke.

Tulsi je postao toliko popularan u Indiji da se čak uzgaja u zemljanim posudama u tradicionalnim indijanskim kućama. Takođe se vidi kako napreduje u hramovima. Budistički monasi ga dodaju i na svoj dnevni ritual kao piće kako bi im pomogli da se opuste i meditiraju.

Čaj od bosiljka se priprema od 1 kasike listova bosiljka svezeg ili susenog, fino iseckanog, i prelivenog sa 250 ml ključale vode. Čaj ostaviti da odstoji 5 minuta pa procediti. Dodati po ukusu limun ili med. Pijte 2-3 šoljice dnevno. Preporučuje se popiti šolju nakon svakog obroka.

Bosiljak čaj, bilo da je napravljen od suvih listova čaja ili vrećica čaja, divno je. Ali jeste li znali da možete dodati ovu biljku na široku lepezu jela i recepata? Bosijak dodaje snažnu aromu i ukus prženim i kuvanim jelima. Potrebno vam je samo malo kreativnosti kako biste stvorili ukusni obrok sa bosiljkom.

Nezeljni efekti bosiljka
 • Bosiljak je verovatno siguran kada se upotrebljava kratko vreme, do šest nedelja. Uzimanje bosiljka može uzrokovati mučninu ili dijareu. Nije poznato je li dugotrajna uporaba sigurna.
 • Nije poznato dovoljno o upotrebi bosiljka tokom trudnoće ili dojenja. Ostanite na sigurnoj strani i izbegavajte upotrebu.
 • Takodje bosiljak može smanjiti nivo šećera u krvi. To može ometati kontrolu nivoa šećera u krvi.
 • Osobe s hipotireozom imaju nizak nivo tiroidnog hormona zvanog thyroxine. Bosiljak može smanjiti nivo tiroksina. U teoriji, bosiljak može pogoršati hipotireozu.
 • Bosiljak može usporiti zgrušavanje krvi, pa postoji zabrinutost da bi to moglo povećati rizik od krvarenja za vreme i nakon operacije. Prestanite koristiti bosiljak najmanje 2 nedelje pre planirane operacije.

Sveti bosiljak vekovima se koristio za medicinske svrhe u Indiji i drugim delovima istočnog sveta. Međutim, tek je u posljednjoj deceniji zapadni svet ozbiljno pogledao lekovita svojstva bosiljka. Budući da se studije nastavljaju, možda će biti još više zdravstvenih prednosti otkrivenih u ovoj istinski hranjivoj biljci. Kao i uvek, rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe. Ovo nije dato kao medicinski savet, ako radite na rešavanju medicinskog problema, obavezno se posavjetujte sa svojim doktorom.

Hvala vam što ste se zaustavili i čitali o bosiljku. Ako već koristite ovu biljku, možda biste hteli podeliti svoje misljenje i iskustva ovde.

Leave a Reply