Bokvica zdravstvene prednosti | Caj od bokvice priprema i dejstvo

Bokvica ima dugu upotrebu u biljnoj medicini i mnogo značajnih lekovitih svojstava. Bokvica je odlicna za unutrašnju, a i spoljašnju upotrebu. Postoje dve vrste bokvice ženska širokolisna i muška bokvica sa uskim listovima.

Bokvica, čaj od bokvice za šta je dobar

Za unutrašnju upotrebu se pravi čaj od bokvice od lišća bokvice. Bokvica čaj je izuzetno dobar lek za prehladu, grip, astmu, bronhitis, groznicu, hipertenziju, reumatizam, probleme sa bešikom. Takodje čaj od bokvice je dobar za želudac kod gastritisa, čira, iritabilnog creva, dijareje. Za žene bokvica pomaže kod PMS i za regulisanje menstruacije. Bokvica se pokazala dobra kao stabilizator šećera u krvi kod dijabetičara.

caj od bokvice dejstvo i priprema

Spolja bokvica deluje na bilo koju vrstu poremećaja kože. Alternativno se bokvica može pretvoriti u ulje ili masti i skladištiti za spoljnu upotrebu. Ovo je neverovatna biljka za kožu i pomoći će kod osipa, rana, ulceracije na koži, posekotina, ekcema, modrica, hemoroida, plihova i ujeda komaraca. Takodje je efikasna kao sredstvo koje izvlači otrov iz pčelinjih uboda, ujeda zmija, ujede pauka. Zanimljivo je da bokvica ako je stavite u cipele, lišće će sprečiti žuljeve na stopalima.

Seme bokvice se može osušiti i koristiti potopljeno u vodu kao umirujući losion za oči, kao laksativ i za crevne parazite kod dece. Takodje postoji neki pokazatelj da bokvica može pomoći u odvikavanju od pušenja.

Čaj od bokvice priprema

Za čaj od bokvice može se koristiti sveža ili suva bokvica, lišće, seme, koren. Jednu kašiku bokvice preliti sa šoljom ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta, zatim procediti i piti čaj tokom dana do 3 šolje.

bokvica caj priprema i lekovitost

Neželjeno dejstvo bokvice 

Bokvica može izazvati dijareju i smanjti krvni pritisak. Kod nekih osoba može izazvati alergijske reakcije na koži.

Nije bezbedno koristiti bokvicu ukoliko ste trudni ili dojite jer može da izazove spontani pobačaj.

Dok se bokvica smatra sigurnom, uvek je najbolje razgovarati sa zdrastvenim radnikom pre upotrebe bokvice, ako patiti od neke bolesti. Tako ćete biti sigurni da je dobra za neke pojedinačne zdravstvene probleme.

Pišite nam o svojim iskustvima sa bokvicom ili drugim lekovitim biljem.

Verujemo da će Vaše iskustvo pomoći drugima.

Leave a Reply