Caj od kamilice za svakodnevne tegobe | Kamilica zdravstvene prednosti

 Čajem od kamilice ublažavaju se bolovi u glavi već 4 000 godina unazad. U starom Egiptu kamilica je smatrana kao najbolji lek za uporne migrene, bolove u glavi i neuralgije. Kamilica je izvaredna biljka koja se koristi dugi niz godina kao siguran lek za teško varenje, nadutost, stomačne grčeve, migrene, iritacije i upale na koži. Čaj od kamilice je prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe, može se koristiti kao napitak i za spoljašnju upotrebu.

Kamilicu možete koristiti kao svežu ili suvu biljku za čaj, tečni ekstrakt, tinkturu, takodje kao mast i kreme od kamilice.

Čaj od kamilice se koristi za lečenje nekoliko svakodnevnih oboljenja, kao što su :

Nesanica i drugi poremećaji spavanja

Anksioznost i napadi panike

Rane, opekotine i ogrebotine

Problemi na koži psorijaza, ekcemi, varičele i osipi

Stomačni problemi kao što su menstrualni grčevi, stomačni grip, čirevi, teško varenje i nadutost

Čaj od  kamilice se bori prtiv peruti, promoviše rast kose, daje sjaj i hrani kosu

Kako napraviti čaj od kamilice kod kuće

Pripremanje čaja od cveta kamilice : Staviti jednu kašičicu suvih cvetova kamilice na jednu šolju ključale vode. Ostaviti da stoji pokriveno 10 minuta. Čaj od kamilice procediti i piti dve šolje na dan, pola sata pre jela.

caj od kamilice dejstvo i priprema

Priprema čaj od kamilice za spoljašnju upotrebu 

Staviti jednu kašiku kamilice na jednu času vode. Staviti da proključa, ostaviti da stoji pokriveno 10 minuta, zatim procediti i koristiti za spoljašnju upotrebu.

Kod upale očnih kapaka 3 puta dnevno isperite oči ovim čajem.

Nekoliko puta u toku dana mažite, a zatim stavite obloge od kamilice čaja na povredjeno mesto.

Čaj od kamilice za bebe

Kada beba plače, predpostavljamo da je prirodno, medjutim u nekim slučajevima plač ne prestaje. Ovo ukazuje da beba doživljava neku vrstu nelagodnosti. Neprekidan plač može biti uzrok grčeva i uznemirenog stomaka. Istraživanja su pokazala da je čaj od kamilice veoma efikasan za ublažavanje stomačnih tegoba kod beba. Ovaj biljni čaj će ublažiti bol i osloboditi bebu od stomačnih nelagodnosti. Topao, a ne vruć čaj kada se daje u malim količinama može imati koristi u smanjenju bolova u stomaku. U većini slučajeva dovoljno je 50 do 80 mililitara čaja da ublaži bol.

Kamilica je takodje poznata po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima. Bebi je potreban san isto koliko i odraslima. Ova biljka može opustiti i smiriti bebu.

Mnogi roditelji se pitaju da li je čaj od kamilice siguran i da li može izazvati neke neželjene efekte. Alergijske reakcije u vezi sa upotrebom kamilice su retkost. Da bi izbegli neželjene efekte neophodno je kupiti biljku iz pouzdanog izvora. Najbolje i najsigurnije je tražiti dodatne informacije od lekara ukoliko želite da koristite čaj za vaše dete. Zapamtite, deca mladja od šest meseci starosti ne zahtevaju dodatno uzimanje tečnosti.

Neželjeni efekti kamilice 

Kao i kod svih drugih biljnih čajeva, umerenost je ključ izbegavanja neželjenih reakcija. Neki od potencijalnih neželjenih efekata kamilice uključuje pospanost, pa je koristite sa oprezom ako vozite ili radite na mašinama. Ako ste alergični na ambroziju, polen, možda ćete imati problema sa korišćenjem kamilice.

Ako ste trudni koristite čaj od kamilice tek kada se konsultujete sa lekarom.

 

Leave a Reply