Čaj od peršuna recept | Priprema čaja od svežeg peršuna

Kako napraviti čaj od peršuna sa svežim peršunom?

Iako se svez persun pojavljuje u raznim jelima, persun na razlicite nacine utice na nas organizam. Pored toga sto ga koristimo kao ukusnu biljku u svojim obrocima, dobro za vas je topla solja caja. Caj od persuna ima iste hranljive materije kao kad bi pojeli sirov persun. Ne samo da je odlican izvor vitamina A i K, persun snadbeva i male kolicine kalijuma, gvozdja i vlakana. Florna kiselina u persunu je takodje vazan element koji obezbedjuje pravilnu deobu celija. Vazna je za prevenciju raka u podruciju debelog creva kod oba pola i podruciju grlica materice kod zena.  Persun bukvalno receno tera otpatke iz bubrega, jetre, besike.

Persun caj ce pomoci u regulisanju menstruacije i koristan je za zene posle porodjaja. Mozete napraviti caj od persuna od svezih ili suvih listova, korena ili semena. Caj od persuna je biljno resenje koje se cesto koristi za lecenje grceva u misicima, poboljsava varenje, povecava proizvodnju urina.

Dakle kako napraviti caj od persuna ?

Najbolje je da se caj od persuna sprema od svezeg, a ne od susenog persuna. Piti caj od persuna je dobra navika za sve pojedince koji zele da sprece razne bolesti.

Operite listove persuna pre nego sto ih koristite u pripremi caja, voda ce ukloniti prljavstinu na listovima.

Recept Čaj od Peršuna | Čaj od svežeg peršuna

1. Izmerite cetvrtinu solje svezeg persuna i stavite ga u solju

2. Stavite vodu na sporet da prokljuca

3. Svez persun u solji preliti sa kljucalom vodom i pustiti da odstoji 5 – 7 minuta

4. Uklonite persunov list iz solje, procedite caj, a persun bacite

5. Odmah uzivajte u solji toplog caja

caj od persuna recept

Neka persun odstoji duze u solji ako zelite jaci ukus caja. Persunov list moze biti gorak, mozda ce te zeleti da zasladite caj sa malo meda, sok od limuna moze poboljsati ukus caju.

Čaj od suvog peršuna

1. Osusen persunov list 2 kasicice

2. 250 ml kljucale vode

3. Skuvati vodu, izmerite 2 kasicice susenog lisca persuna i staviti u solju.

4.Persun preliti sa kljucalom vodom i pustiti 5 – 10 minuta da odstoji.

Caj od persuna  moze imati gorak ukus. Procedite caj posle 5 minuta ako ste osetljivi na gorcinu, a ako volite jace cajeve ili planirate da ga zasladite pustite da lisce persuna stoji u vodi i 10 minuta. Zasladite caj sa malo meda ili secera i uzivajte u caju dok je jos topao.

caj od suvog persuna

Nemojte piti vise od soljice dnevno caja od persuna, jer moze da izazove zdrastvene komplikacije. Razgovarajte sa vasim lekarom o tome  koliku kolicinu caja od persuna mozete da pijete.

Dakle sledeci put posadite persun u vasu bastu ili saksiju, ucestvujte u mogucnosti da poboljsate svoje zdravlje cajom od persuna.

Leave a Reply