Čaj od peršuna za bubrege

Nastao od zelene biljke Petroselinum crispum – poznatiji kao popularni ukras koji dopunjuje obroke – za čaj od peršuna odavno se vjeruje da poseduje lekovita svojstva, a hiljade su ih godina koristile kulture sirom sveta. Poslednjih se godina ponovo pojavljuje, narocito kao zamena za crni čaj bez kofeina.

Zelene biljku peršun su kulture sirom sveta koristile stotine, ako ne i hiljadu godina za različite namene i bolesti. Koristi se pretežno danas u kuvanju, posebno u evropskim jelima, najčešće se koristi kao atraktivan ukras kako bi se dodala prezentacija dobrog kuvanog jela. Međutim, druge drevne kulture su peršun koristile u mnogo vaznije svrhe, narocito kao pomoc kod problema sa besikom i bubrezima.

Herbologi sugerisu da je peršun koristan kao diuretik i može pomoći u povećanju protoka krvi u bubrege i izlučivanju toksina. Iz tog razloga, čaj od peršuna se obično koristi kao sastavni deo detox dijeta.

Peršun, Čarobna biljka koja pomaže našem telu

Persun je utvrdjeno da sadrzi dve vrste neobicnih jedinjenja koje pruzaju neke veoma jedinstvene zdravstvene beneficije. Etericno ulje u persunu moze da neutralise odredjene vrste kancerogenih materija, kao sto je dim cigarete.

Sledeci put koristite persun u svojim jelima, zapamtite da ima vazna lekovita svojstva. Persun se uglavnom koristi za upalu  bubrega i besike, kamena i zadrzavanje urina. Koren i listovi su odlicni za jetru i slezinu, kada su prisutni zutica i venericne bolesti.  Koren persuna sadrzi sastojke koji pomazu u otklanjanju bolova, za opustanje ukocenih zglobova. Mnogi su koristili caj od korena persuna da kruti, nesavladivi prsti ponovo rade. Koren sadrzi kalcijum, B – kompleks vitamina i gvozdja. Caj od persuna ce pomoci zucnoj kesi ako se pravilno koristi tako sto se pije pola litra caja dnevno. Persun je specifican za nadbubrezne zlezde, snazno tarapeutcki deluje na nerve i ceo nervni sistem.

caj od persuna za bubrege

Sok od persuna je odlican tonik za krvne sudove, posebno kapilare. Sirovi sok od persuna je najmocniji sok i nikada ne treba uzimati vise od jednog ili dva grama u trenutku, ukoliko ga se ne mesa u dovoljnim kolicinama sa sokom od sargarepom ili drugim sokovima. Persun je izuzetan zbog svoje sposobnosti da protera vodene otrove, smanji nadimanje, smanji otecene i da uveca zlezde.

Sok od Peršuna Recept

Potrebno je : jedna jabuka, jedna veza persuna, sok od jednog limuna, dve kasike meda.

Jabuku oprati pa iseci na cetvrtine, persun sve sa stabljikom oprati temeljno. Kombinovati persun, jabuku, sok od limuna i med u blenderu sa 1/4 soljice vode. Mutiti dok se ne pretvori u tecnost i sluziti.

Sok od Peršuna Recept

Uobicajeni lek za bubrege, besiku je najmanje dva litra caja od persuna, a za izbacivanje urina popiti jednu polovinu do jedne pune solje toplog caja svaki dan.

persun caj za bubrege

Tretman sa peršunom, Čaj od peršuna za izbacivanje kamena u bubregu

Potrebno je :

Tri kasicice persuna koren ili biljka

Jedan litar vode

Ovaj caj treba piti u slucaju pojave kamena u bubregu. Kuvati pola litra vode i dodajte kasicice persuna. Neka ostoji petnaest minuta, dodati ostatak vode. Pijte cetiri solje caja u toku dana. Pored toga morate piti jos jedan litar obicne vode dnevno i izbacite slatka i druga pica iz vase ishrane. Za pomoc uklanjanju kamena morate ukljuciti i neku fizicku aktivnost za posticanje pokreta.

Jos o persunu i caju od persuna…

Jedan vrlo jednostavan cilj je sprecavanje loseg zadaha. Ako zvacete samo malo persuna, los zadah ce odmah biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na trenutke kada jedeta luk ili beli luk i zelite da neutralisete miris.

Caj od persuna se ne preporucuje da se pije pre spavanja jer ce prouzrokovati mokrenje.

Nije preporuceno da trudnice koriste peršun, jer se smatra da moze uticati na plod i maternicu.

Leave a Reply