Lekovita biljka sena | Caj od sene nacin pripreme

Sena je biljka koja ima laksativna svojstva, ona je pre svega poznata kao sredstvo za čišćenje. Poreklo sene je iz Severne Afrike. Sena se nalazi u mnogim tropskim zemljama. Biljka se koristi u Indiji hiljadama godina kao laksativ. Može se naći u obliku kapsula, tableta, kesice čaja, kao i tečni ekstrakt. Lišće sene se koristi u biljnoj medicini. Sušeni čaj od sene se može naći u prodavnicama zdrave hrane.

sena-najefikasnija-biljka-protiv-zatvora

Sena se najčešće koristi u alternativnoj medicini kao laksativ i pomoćno sredstvo za lečenje zatvora. Čaj od sene može osloboditi od zatvora tako što stimuliše mišiće debelog creva. Nije dovoljno istraženo da li je sena efikasna za druge zdravstvene probleme.

Čaj od sene priprema

Najbolje je pripremiti čaj u hladnoj vodi. Korišćenje hladne vode smanjuju se šanse za pojavu stomačnih grčeva. Za čaj staviti kasičicu sene u 200 ml hladne vode i ostaviti da odstoji poklopljeno više od 8 sati. Kada je čaj spreman procediti i piti. Kod zatvora potrebno je 12 sati da čaj deluje, preporučuje se popiti čaj pre spavanja, da bi ujutro došlo do olakšanja.

caj od sene priprema i dejstvo

Mere opreza i upozorenja

Kada se koristi čaj od sene, nikad se ne pije više od sedam uzastopnih dana. Takodje sena čaj ne treba da koriste trudnice, dojilje i deca ispod 12 godina starosti.

Sena je jak laksativ, treba uzimati u umerenim količinama za period kada je potreban lek. Ljudi koji pate od intestinalnih začepljenja, kronove bolesti, ulcerativnog kolitisa, hemoroida ili čireva ne bi trebalo da uzimaju senu. Osobe koje koriste lekove za srce treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe sene.

Ako odaberete da koristite senu, koristite prema upustvu na pakovanju ili prema upustvu Vašeg lekara. Ne koristiti više nego što je preporučeno na etiketi.

Savet : Pre nego što razmotrite da li da koristite senu za opstipaciju ( zatvor ), proverite da li svakodnevno konzumirate dovoljno vlakana i vode. Unos vlakana treba da iznosi 25 grama dnevno za žene i 38 grama za muškarce. Povećati unos vlakana postepeno i popiti osam čaša vode dnevno da bi se izbegli sporedni efekti vlakana, kao što su gas i nadutost.

 

Leave a Reply