Šipak lekovita biljka | Najzdraviji čaj od šipka

Šipak na latinskom “Rosa canina” kod nas je poznata i po drugim nazivima, a to su šipurak, divlja ruža, bela ruža, šipurika, pasja ruža. Šipak je biljka iz porodice ruža, to je listopadni žbun na čijim granama se nalazi trnje i pupoljci. Iz pupoljaka šipka pojavljuju se cvetovi od maja do jula, a plod sazreva u septembru i oktobru. Za upotrebu se bere zreo plod koji se suši i koristi za čaj. Takodje šipak se može koristiti za pravljenje marmelade, dzema, soka.

caj od sipka priprema i lekovito dejstvo

Šta sve sadrži šipurak

Šipak ili šipurak je bogat vitaminom C, D, B i vitaminom K, takodje sadrži limunsku, jabučnu i askorbinsku kiselinu. Šipak sadrži pektin, selen, mangan, likopen. U sebi ima tragove magnezijuma, kalijuma, sumpora i silicijuma.

Zdravstvene prednosti čaj od šipka

Čaj od šipka ojačava imuni sistem, stimuliše cirkulaciju, pomaže varenje, smanjuje upale i pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja. Takodje sprečava infekcije bešike ima umirujuće dejstvo, sprečava stres i deluje kao antidepresiv.

Šipak je veoma koristan za stomak, pomaže kod stomačnih grčeva, nedostatka želudačne kiseline, crevnih bolesti. Koristi se za proliv, kamen u žuči, bolesti žučne kese, za donji urinarni trakt, bubrege, zadržavanje tečnosti. Pomoći će kod dijabetesa, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska.

Svež šipak sadrži velike količine vitamina C zbog čega je čaj od šipka dobar u prevenciji i lečenju prehlade, gripa. Medjuti dosta vitamina C u šipku se uništi tokom sušenja i prerade. Šipak pomaže telu da apsorbuje vitamin C nakon raspada hrane u probavnom sistemu. Vitamin C je nephodan u prevenciji skrobut bolesti, koja je povezana sa krvarenjem desni.

Čaj od šipka priprema

Jedan od dobrih načina da se koristi šipak je čaj za koji se može koristiti suv ili svež šipak. Čaj od šipka je veoma osvežavajuć i pun vitamina i minerala. Jednostavno se pravi čaj od šipka, jednu kašičicu sušenog šipka i staviti u šolju ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Čaj procediti i piti tokom dana.

caj od šipka priprema

Kada se koristi svež šipak koristi se veća količina šipka, jedna kašika drobljenog šipka na šolju ključale vode. Kada čaj od svežeg šipka procedite, ne morate da bacate šipak, možete ga pojesti jer i dalje u sebi ima hranljivih materija.

Neželjeni efekti

Ne postoje prijavljeni neželjeni efekti šipka.

Moguće je da prašina šipka može izazvati respiratorne alergije.

Potrošnja šipka tokom trudnoće i dojenja treba izbegavati ili se konsultovati sa lekarom, zato što nije dovoljno istraženo dejstvo šipka tokom ovog perioda.

Ako ste dijabetičar takodje je potrebno da se konsultujete sa lekarom pre konzumiranja šipka.

Ako imate Vašu priču o šipku, bilo bi nam drago da je čujemo i podelimo sa drugima.

Pišite nam Vaša iskustva sa čajevima i lekovitim biljem!

Leave a Reply