Caj od zove kao lek | Zova lekovitost

Zova ili na latinskom Sambucus nigra kod nas je poznata i po drugim nazivima kao zobika, bazga, baz, baza, bzovka. Zova raste najviše na vlažnim i zapuštenim mestima, po obodu šuma ili oko naselja. Različite vrste zove imaju bobice koje se razlikuju po boji. Cveće zove raste u velikim grupama, cveće je bele boje i cveta u kasno proleće.

Za upotrebu beru se cele grupe cveće po suvom vremenu čim se cvetovi počnu otvarati. Kada se cveće zove osuši peteljke se odbace, a cveće se koristi za čaj od zove. Takodje čaj se može pripremiti i od bobica zove. Posle cvetanja, tamno ljubičaste bobice vise u velikim grupama. Zova cveta od maja do jula, a proizvodi plodove izmedju septembra i oktobra.

caj od zove kako se pravi

Uzmite čaj od zove čim osetite prve simptome prehlade, kao što su glavobolja, bolovi u grlu, kijanje. Ako uzmete čaj prvog dana, verovatno cete se osećati bolje sledećeg dana i prehlada neće trajati toliko dugo. Čaj naprevljen od cveća zove se uzima za ublažavanje, smanjenje upala ili kao diuretik.  Cvetovi i bobice zove se uzimaju za razne druge bolesti, kašalj i prehladu. Zasladite čaj od zove sa medom i uskoro ćete se osećati kao novi.

Samo jedna vrsta zove se koristi u medicinske svrhe, druge vrste su otrovne, tako da je sigurnije da zova proizvode nabavite u prodavnici.

Bobice zove su crne ili tamno plave, mogu se koristiti u kulinarstvu za deserte, sirupe, dzemove i kao osnova za različita pića i koktele. Plod zove se koristi za izradu dzema, a sveže cveće zove za pravljenje sirupa.

Za šta je sve dobro piti čaj od zove

Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti zove uključuje sposobnost da poveća funkciju imunološkog sistema, štiti od bakterija i infekcija.

 Idealan je za lečenje prehlade i gripa jer izaziva znojenje.

Pomaže kod bronhitisa, astme, kašlja.

Zova usporava širenje raka.

Sprečava razvoj dijabetesa.

Snižava krvni pritisak.

Zova će pomoći da izgubite na težini.

Priprema čaj od zove

Za čaj od zove potrebno je osušeno cveće ili plod, bobice zove. Jednu kašiku suve zove preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji poklopljeno desetak minuta. Procediti čaj i piti po šolju čaja tri puta na dan.

recept caj od zove

Cvetovi i bobice zove sadrže blago otrovne alkaloide koji se uništavaju kuvanjem, listovi su takodje otrovni. Cveće i bobice zove ponekad kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije. Proizvodi i lekovi koji sadrže zovu treba da izbegavaju trudnice i dojilje jer se ne zna dovoljno o njihovoj bezbednosti.

Pišite nam o svojim iskustvima sa zovom ili drugim lekovitim biljem.

Verujemo da će Vaše iskustvo pomoći drugima.

Leave a Reply