Najbolji cajevi za menopauzu | Caj za ublazavanje simptoma menopauze

Menopauza se odnosi na promene u telu žene tokom koje mesečna menstruacija prestaje u potpunosti. To može biti dug proces, u trajanju od nekoliko nedelja ili čak godinama u nekim slučajevima. Zbog fizičkih i hormonskih promena koje se dešavaju, menopauza može da dovede do različitih simptoma, a to može da varira od osobe do osobe. Dešavaju se emocionalne promene koje utičuna raspoloženje, seksualnost i lične interakcije.

Simptomi menopauze se leče na mnogo načina. Najčešće se koriste lekovi iz različitih razloga za balansiranje hormona, smanjenja osećaja bola i vrućine. Postoje mnogi biljni lekovi koji mogu da pomognu u borbi protiv simptoma menopauze. Prirodna jedinjenja u nekim biljkama su u stanju da pomognu u smanjenju fizičkih i emotivnih problema tokom menopauze. Biljke mogu da dovedu do olakšanja sa manjim rizikom i sporednim efektima.

Čaj za menopauzu može obezbediti dodatne prednosti, relaksaciju i umirujuće olakšanje. Potrebno je razgovarati sa lekarom pre nego što počnete uzimati čaj za menopauzu radi olakšanja simptoma, da bi bili sigurni da je bezbedno. Neki lekovi mogu loše reagovati na biljne preparate i povećati rizik od komplikacija.

Vrućina i noćno znojenje se smatraju kao simptomi menopauze. Hormonalne promene su krive za neravnotežu koja izaziva znojenje. Pijenje biljnih čajeva koji pomažu u balansiranju hormona mogu pomoći u zaustavljanju valunge ( talasi vrućine ). Medjutim, ne treba piti vruć čaj jer će pogoršati znojenje, piti mlak ili hladan čaj.

Čaj za ublažavanje simptoma menopauze

Jagorčevina je biljka koja je veoma povezana sa ženskim telom. Biljka sadrži GLA ( gama linolenska kiselina ) za koju se misli da ima uticaj na hormone. Jagorčevina može imati izuzetno pozitivan efekat na mnoge neprijatne simptome menopauze.

Sladić čaj sadrži aktivne supstance koje pomažu u regulisanju nivoa estrogena, a samim tim je dobar za žene koje pate od vrućine. Kao bonus, sladić koren deluje kao antidepresiv. Uzmite kašičicu sušenog korena sladića i stavite ga u šolju ključale vode. Ostaviti da odstoji pet minuta, procediti i piti čaj.

Čaj od lista maline treba da ima u kuhinji svaka žena jer ovaj čaj pomaže kod različitih ženskih problema. Čaj od lista maline je odličan za uravnoteženje ženskog hormona, matericu i protiv PMS simptoma. Jedino upozorenje je da list maline može dovesti do mogućeg spontanog pobačaja, zato trudnice ne treba da konzumiraju ovaj čaj.

Kamilica, verovatno znate sve blagodeti čaja od kamilice. Čaj od kamilice je takodje odličan za ublažavanje simptoma menopauze. Nesanica je jedan od problematičnih simptoma menopauze. Ovaj čaj će očigledno pomoći, pored više sna, čaj od kamilice će ublažiti nervozu koja često ide uz hormonske promene.

Lavanda mirisna i umirujuća, čaj od lavande je još jedan napitak koji treba da bude pri ruci ukoliko prolazite kroz promene. Kao i kamilica i lavanda promoviše odmor i san.

Čaj od žalfije je odličan biljni napitak za suzbijanje naleta vrućine tokom menopauze. Mudrac biljka ima svojstva hladjenja i estrogen kao jedinjenje koje pomaže u obnavljanju smanjenog nivoa hormona. Mešavina žalfije i lista maline može pomoći u ublažavanju naleta vrućine. Za pripremu ovog čaja uzeti jednu kašičicu listova žalfije i jednu kasičicu lista maline, preliti sa 200 ml ključale vode. Čaj ostaviti da stoji oko 10 minuta, procediti i piti po malo čaja više puta tokom dana.

Odredjene vrste čaja mogu pomoći u borbi protiv simptoma menopauze. Konzumiranje čaja je jednostavan i zdrav način lečenja mnogih simptoma menopauze, takodje čajem hranite telo antioksidansima i jačate imuni sistem.

Menopauza je često bolna faza u životu žena. Ona je medjutim, potpuno prirodna i trebalo bi da prodje bez i najmanje teškoće. Ali godine pogrešne ishrane i loše životne navike mogu da pokvare i oslabe rad hormonskih žlezda. Koristite što više svež vazduh, sunce, šetajte se, pešačite i zaboravićete na menopauzu.

Leave a Reply