Cimet u prahu kao lek – Cimet za dijabetes

Cimetov prah je začin koji je ključni sastojak mnogih namirnica iz celog sveta. Često se koristi za izradu slatkiša, od pita od jabuka, peciva i drugih kolača. Koristi se u čajevima i likerima. Cimet je takodJe glavni sastojak Persiske kuhinje i drugih jela iz Bliskog istoka ili Azijskog porekla. U tradicionalnoj medicini, cimetov prah se koristio kao lek za prehladu i probavne smetnje.

Hranjive materije u cimetu

Snaga cimeta je niskokalorični začin sa samo dvanaest kalorija u dve kašičice cimetovog praha. Vrlo je slab u proteinima i masnoćama, ali obezbedjuje oko 10% vlakana u dve kašičice cimetovog praha.

Takodje, cimet je izvrstan izvor mangana, koji osigurava više od jedne trećine preporučenog dnevnog unosa mangana u dozi od dve kašičice cimeta. Te iste dve kašičice cimetovog praha pružaju oko 10% dnevnog gvozdja i 6% vašeg dnevnog zahteva za kalcijumom. Cimetov prah sadrži samo male količine magnezijuma, fosfora, kalija, selena, natrijuma, cinka, niacina i vitamina K. Cimet je vec dugo bio naveden kao antioksidativna hrana. Cimet ne samo da dodaje izvrstan ukus vašoj hrani, vec može pomoći iu borbi protiv raka.

Cimet u prah traje dugo, ako se dobro skladišti. Čuvajte cimetov prah u posudi koja ne propusta vazduh i držite je na hladnom mestu. Ostava obično dobro radi ako je zaštićena od vrućine kuhinje. Ako nameravate ostaviti cimet na godinu ili duže, razmislite o skladistenju u zamrzivaču. Čuvajte malo cimetovg praha na pogodnom mestu za trenutnu upotrebu i stavite ostatak u posudu u zamrzivač kako bi održao svežinu duže. Videćete da na ovaj način cimet ostaje svež i moćan u ukusu.

Ako vam je potreban cimetov prah s posebnim potencijalom, razmislite o štapicima cimeta i sameljite ih sveže kada vam je potreban snažan cimet. To će vam omogućiti maksimiziranje ukusa cimeta u vašim receptima. Zbog svog velikog ukusa i tradicionalne upotrebe kao lek za prehladu i probavne smetnje, cimet je popularni sastojak raznih napitaka. Biljni čajevi često koriste cimet kako bi nadopunili list čaja koji je malo manje ukusan.
Mnoga peciva se oslanjaju na cimetov prah za svoj specifican ukus, upotreba cimeta u testu je veoma česta, kao što su kolač od bundeve i hleb od bundeve, kombinuju ukus bundeve i cimetovog praha na poseban i ugodan način.

  • Cimet u slasnim jelima

Dok cimet deluje kao sastojak pekarskim proizvodima i desertima, to je začin koji se takodje koristi u raznim ukusnim jelima. Iako možemo najcešce misliti na cimetov prah kao ključni sastojak u kuhinji indijskog potkontinenta, ona se može koristiti u svemu od krompira do marinade do kineske mešavine od pet začina (što uključuje i seme anisa, komorac semena, belih klincica i bibera). Cimet u prah daje savršen ukus supi od bundeve, što je divan dodatak večeri.

Cimet u prahu kao lek - Cimet za dijabetes

Može li cimet uticati na šećer u krvi kod šećerne bolesti?

Dodatak cimeta jedan je od najboljih i prirodnih načina za poboljšanje nivo šecera u krvi. Cimet je moćan i koristan gastronomski začin koji igra ključnu ulogu u borbi s povećanim nivoom glukoze u krvi. Bilo da neko boluje od dijabetesa ili pre-dijabetesa, rešavanje takvih zdravstvenih problema i početak konzumiranja cimeta će uvek pomoći. Nedavna istraživanja pokazuju kako cimet ima sve karakteristike za igranje svoje potencijalne uloge u održavanju i regulaciji šecera u krvi kod većine dijabetičara.

Nekoliko je studija pokazalo kako cimet pomaže pacijentima da prevazidju moguće opasnosti od dijabetesa na sledeće nacine:

Smanjenje nivo šećera u krvi

Postojale su raznovrsne studije koje su pokazale kako su cimet dodatci uspešni u snižavanju šecera u krvi. Oni pomažu u borbi protiv dijabetesa i njegovih mogucnosti kod ljudi sa ili čak bez šećerne bolesti. Čak i kada dijabetičari nastave sa svojim postojećim tretmanima, možda će im trebati dodatni podsticaj koji može pomoći u postizanju normalnog nivo šecera u krvi.

  • Bolje korišcenje insulina

Nedavne studije jasno su pokazale da oni koji uzimaju ekstrakt cimeta sposobni su bolje obradjivati nivo šecera. To se dogadja jer telo moze bolje prepoznati i koristiti sopstveni insulin.

  • Smanjenje dijabetickih komplikacija

Cimet ekstrakt smanjuje komplikacije dijabetesa pojacavajući zdravlje i fitnes. Unos cimetovog dodataka može se povezati s smanjenjem rizika od dijabetičke retinopatije. On takodje pomaže u smanjenju nivoa holesterola što može dodatno imati značajnu ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Smanjenjem mogućnosti često prisutnih dijabetickih komplikacija, cimet moze učiniti čuda u oba slučaja dijabetičara i pre-dijabetičara.

  • Smanjeni rizik od metaboličkog sindroma

Dodatak cimeta igra značajnu ulogu u smanjenju nivo šecera kod pacijenta sa metaboličkim sindromom. Dodatak cimeta kao dnevni unos takodje može pomoci u gubitku masnoće i poboljšanju krvnog pritiska. Rezultati možda neće biti vidljivi odmah, ali poboljšanja mogu biti dramatična.

U lečenju dijabetesa ekstrakt cimeta može biti važan i prirodan sastojak. Osobe s dijabetesom ili simptomima dijabetesa ne mogu efikasno obradjivati glukozu ili šecer u telu. Istina je da cimetni ekstrakti možda neće moći potpuno izlečiti dijabetes, ali oni sigurno mogu igrati važnu ulogu u održavanju nivo šećera. Cimet moze u velikoj meri doprineti smanjenju nivo šećera koji se može dopuniti odgovarajućim tretmanima.

Ekstrakt cimeta koji se rastvara u vodi igra vitalnu ulogu u poboljšanju različitih antioksidativnih varijabli. Poboljšanje antioksidativnog stanja može biti povezano s smanjenjem nivo glukoze. Ekstrakt cimeta takodje pomaže ljudima s gojaznošću ili prekomernom telesnom težinom, moze smanjiti glukozu u krvi i oksidativni stres. Medjutim, cimet moze biti štetan ako se direktno konzumira u visokim dozama jer sadrži isparljiva ulja.

Leave a Reply