Čuda prirodnog meda | Med za zdravlje

Med je najstarija hrana i lek koju poznaje čovečanstvo. O medu zapise nalazimo već na papirusima oko 4 hiljade godina pre nove ere. Njegova lekovita moć toliko je velika da su ga stari Egipćani koristili za lečenje rana. U Indiji med se koristi za očuvanje tela od starenja.

Pčela je izuzetno inteligentan insekt. Ona nikada ne skuplja med iz otrovnih biljake ili onih koje su prehranjivane hemijskim preparatima. Znate li da ona, sem što proizvodi med, stvara trutove, matice? Da bi pčela proizvela samo jedan kilogram meda mora da napravi 50 000 letova.

Med je prava poslastica, to je takodje kvalitetna hrana za sve uzraste. To je, najzad i prirodni lek koji nema nikakva kontraindikativna dejstva. Savremena ishrana je veoma siromašna najvažnijim supstancama za naše zdravlje. Zato se savetuje da se med ( kao i polen i mleč ) jedu svakodnevno.

Veoma je važno da proverite da li je med koji jedete prirodan, da li je grejan prilikom cedjenja, odnosno pasterizovan. Pasterizacija uništava njegove enzime. Nemojte se mrštiti na ušećereni med, znajte da se sve vrste prirodnog meda, onog koji nije pasterizovan, na kraju zgusne i kristalizuje. Samo bagremov med i med od jele ostaje uvek tečan.

med kao lek za mnoge bolesti

Med i njegove osobine

Med je izuzetan u preventivi ( zaštiti ) od raka. On sadrži antikancerogene supstance koje onemogućavaju nekontrolisanu deobu ćelija. Med pojačava prirodne mehanizme odbrane našeg organizma.

Prirodne antibiotske supstance, koje med sadrži štite nas od mikroba i svih vrsta infekcija. Posebno je značajno da ga jedemo zimi kao zaštitu od gripa i nazeba.

Med je najbolji lek za nervne ćelije. On smiruje živce i odličan je prirodni lek za spavanje.

Med podmladjuje, uspešno se bori protiv dejstva godina i starenja. Takodje se stavlja na lice kao maska.

Med ubrzava oporavljanje posle bolesti, vraća snagu posle velikih napora, zato se preporučuje sportistima.

Med je neophodan u ishrani dece i adolescenata. Vezujući magnezijum i kalcijum u organizmu, utiče povoljno na rast.

U malim količinama bagremov med je odlično sredstvo za mršavljenje. On nam odmah daje korisnu energiju, pomaže nam da se ne osećamo umornim već u jutarnjim satima. Med je veoma dobar za presecanje gladi za vreme dijete.

Način upotrebe

Koristite med redovno i svakodnevno. Jedite 2 do 4 kašičice meda svaki dan. Jedite ga samog, stavljajte ga u čaj, jogurt, jedite ga sa voćem, stavljajte u kolače. Mažite med i na hleb od inegralnog brašna.

Savet : jedite med zajedno sa polenom, oni jedan drugom pojačavaju dejstvo.

 

Leave a Reply