Da li je riblje ulje sigurno u trudnoci?

Većina trudnih majki shvata da su plodovi mora kategorija hrane na koju treba posebno paziti tokom trudnoće. Je li riblje ulje uključeno u upozorenje? Pročitajte kako biste saznali odgovor na uvek poznato pitanje: “Da li je riblje ulje bezbedno tokom trudnoće?”

Riblje ulje je izvrstan dodatak koji je izazvao mnoge kontroverze u medicini. Za trudnice, polemika je složena jer majka mora pružiti ne samo hranu za sebe, već i za svoju bebu u vrlo kritičnom vremenu. Pitanje dodatno komplikuje činjenica da riblje ulje može biti sigurno za neke, a za neke ne. Obratite se svom doktoru jer će vam najbolje reći ako je uzimanje ribljeg ulja sigurno i korisno za vas tokom trudnoće. Možemo pokriti opsta pitanja koja se bave uzimanjem ribljeg ulja tokom trudnoće.

Glavni problem sa uzimanjem ribljeg ulja tokom trudnoće je živa i drugi teški metali koji mogu biti u ribljem ulju. Ovi teški metali su pokazali da imaju negativne uticaje na dete u razvoju, pogotovo na mozgu i razvoju nervnog sistema.

Drugi problem koji vaš lekar treba razmotriti pre nego što vam dozvoli da uzimate ove dodatke jeste hoće li vam osobina ribljeg ulja da razredjuje krv pomoći ili ugroziti vas. Volumen krvi već se širi i iscrpljuje dok se pripremate za rodjenje bebe; ako već imate poremećaj zgrušavanja, anemiju ili sličnu situaciju u kojoj već možete krvariti više, riblje ulje može biti kontraindikovano.

Uzimanje kvalitetnih omega 3 i multi-vitaminskih suplemenata tokom trudnoće može biti izuzetno korisno ako su oni visokokvalitetni dodaci. S ribljim uljem potražite farmaceutsku ocenu, molekularno destilovano ulje bez teških metala, sakupljeno od organskih riba, itd. Molekularno destilovano riblje ulje je skuplje od njemu srodnih ulja, ali su koristi koje su uključene ogromne.

Jos jedan razlog za uzimanje visoko kvalitetnog ribljeg ulja je da možete računati na to da je hranljivo i bez dodatih drugih ulja. Neke beskrupulozne kompanije zapravo stavljaju druga ulja s ribljim uljem i prodaju ga po niskim cenama. Na kraju, budite sigurni da razgovarate sa svojim lekarom koliko treba da uzimate tokom trudnoće, jer većina ribljih ulja ima vrlo odredjeni odnos masnih kiselina.

Da li je riblje ulje sigurno u trudnoci
Da li je riblje ulje sigurno u trudnoći?

Evo nekoliko neophodnih cinjenica o potrosnji ribljeg ulja i trudnoći

Fetus treba dovoljno velike količine DHA i EPA omega-3 masnih kiselina da se pravilno razvije. Omega-3 masne kiseline nude kritične hranjive materije za neurološki razvoj bebe. Takodje omega-3 promoviše razvoj njegovih srčanih i respiratornih sistema i podržavaju razvoj mozga i očiju narocito razvoj mrežnjače (retine) i poboljšane vizualne funkcije.

Mozak se sastoji od više od 30% DHA omega-3 masnih kiselina. A ako beba pokazuje veliku pažnju, pretpostavlja se da je inteligencija visoka (to je temeljno neverbalno merenje inteligencije). Što je više ove supstance dostupne vašoj bebi, beba će se bolje razvijati.

Budući da trudne majke nisu ohrabrene da jedu previše ribe (zbog kontaminata koje sadrže), jedini način dobijanja omega-3 je uzimanje dodataka ribljeg ulja. Postoje značajni tragovi zagadjivača poput žive, olova i ostalih teških metala u ribi, zbog čega trudnice ne bi trebale konzumirati mnogo toga. Sve dok ne dobijete dodatak koji je pročišćen i molekularno destiliran, ne morate brinuti o unosu kontaminanata koji će potencijalno štetiti vašem detetu.

Ako ne konzumirate dovoljno DHA i EPA omega-3 masnih kiselina u vašoj ishrani, beba će ih uzeti iz vašeg mozga. Tako je. Bez obzira na to, vaše beba će dobiti od negde DHA omega-3. Jedino mesto gde se može dobiti je od mozga njegove majke. U stvari, nakon porodjaja, neke su majke izgubile do 3% svojih moždanih ćelija zbog nedostatka omega-3 u ishrani. Ako imate troje dece, mogli biste izgubiti do 10% ćelija mozga!

Postoji korelacija izmedju potrošnje ribljeg ulja i dužine trudnoće. Što više omega-3 masnih kiselina majka ima u svom telu, to je manji rizik od prevremenog porodjaja. Ponekad, kada se bebe rode prerano, ne mogu se u potpunosti razviti do tačke gde mogu samostalno funkcionisati. Zbog toga moraju ostati u inkubatoru.

Samo pazite da pre nego što nabavite riblje ulje, pravilno se obrazujte tako da znate što tražite u sigurnom i kvalitetnom dodatku. Na kraju proverite s vašim lekarom kako biste bili sigurni da uzimanje dodataka neće izazvati nikakvu štetu vama i vašoj bebi. Drugo, odaberite kvalitetno ulje koje je molekularno destilirano kako bi se dobile sve prednosti. Vaše telo i vaša beba će vam se zahvaliti na vašim naporima.

Leave a Reply