Gastritis informacije o ishrani

Šta je gastritis?

Gastritis je medicinsko stanje kada sluzokoža želudca postaje upaljena, nadražena, ili se erozije na sluzokoži pocinju pojavljivati. Može se postupno pojaviti tokom vremena (hronicno), ili se može dogoditi iznenada (akutno).

Pronalaženje prijateljske hrane za gastritis dijetu

Prvo, svaka hrana ne utice na ljude na isti nacin, tako da cete morati sami nauciti koje namirnice pokrecu vaše simptome. Nakon što odredite koja hrana uzrokuje probleme sa želucem, možete raditi na pronalaženju onih koje ne stvaraju probleme za vaš želudac.

Za dorucak, sok od jabuke ili krušaka može biti pametniji izbor jer njihov sadržaj kiseline nije visok kao kod drugih sokova. Takode, pokušajte jesti ovsenu kasu ili mekani tost kako biste pomogli stomaku od proizvodnje previse kiseline.

Uravnotežena ishrana, ukljucujuci ono voce i povrce koje ne uzrokuju stomacni poremecaj. Cela zrna, meso bez masnoce i zivinsko meso pomoci ce vam da dobijete proteine. Hranu bogatu mastima su one koje treba izbegavati.

Rucak i vecera trebaju biti jednako tretirani, kao što kažu, jedu poput kralja ujutro, princ na rucku i uvece kao siromašan, kako bi vaše telo imalo više vremena da svari hranu pre odlaska u krevet.

Pokušajte s lisnatim povrcem i niskom masnom hranom. Znam iz iskustva da kofein, masna hrana, slana hrana i neki mlecni proizvodi uzrokuju da mi se želudac uznemiri, pa sam oprezna kada je u pitanju planiranje obroka, a zdrav plan obroka je nizak u nezdravim mastima, soli i dodanog šecera.

Možda biste trebali zatražiti od svog doktora da vas testira na prisutvo bakterije Helicobacter pylon. Izgradnja ove bakterije može uzrokovati uzbudenje želuca.

Informacije o prehrani gastritisa

Stvari koje treba izbegavati u ishrani kod gastritisa!

Postoje stvari koje treba izbegavati ili menjati vašu ishranu ako ste s dijagnozom gastritisa ili refluksa kiseline, koji ce vam pomoci u upravljanju simptomima ovog stanja.

Pokušajte izbeci kofein – Smanjenje unosa kofeina pomoci ce vam da izbegnete osjecaj žgaravice. Kofein utice na pH u želucu i cesto može uzrokovati dodatnu kiselinu, koja ce vam dati žgaravicu.

Ogranicite cokoladu – Pokušajte ograniciti kolicinu cokolade u ishrani, što cesto može uzrokovati probleme sa stomakom.

Visoka kisela i zacinjena hrana – Hrana poput paradajza i citrusnog voca menja pH u želucu cesto iritirajuci želudac ili uzrokujuci žgaravicu.

Izbjegavajte prekomerno konzumiranje alkohola – Pokušajte ograniciti konzumaciju alkohola.

Izbjegavajte laktozu od mlecnih proizvoda ili glutena iz pšenice – Te su namirnice povezane s iritacijom želuca.

Izbjegavajte korišcenje aspirina i antiinflamatornih lekova – To je poznato da iritira želudac. Ako ih koristite umjereno, uzmite mali obrok kako biste smanjili iritaciju želuca.

Nekoliko stvari koje treba imati na umu:

Pokušajte jesti manje ceste obroke tokom dana. Na taj nacin, to vam omogucuje da zadržite manje delove hrane u želudcu u jednom trenutku. Ako jedete velike kolicine hrane kod svakog obroka, to može uzrokovati da želudac postane pun i tako kiselina dospeva u jednjak, uzrokujuci taj negativan osjecaj žgaravice ili refluksa kiseline.

Leave a Reply