Kako jesti zdravo i biti zdrav Vegetarijanac

Vegetarijanski nacin ishrane može biti vrlo zdrav stil zivota. Pravila se i dalje primjenjuju kod zdrave ishrane, iako biste trebali dodati raznolikost, ravnotežu i umerenost.

Vegetarijanska Ishrana

Vegetarijanac je neko ko izbegava sve vrste mesa, bilo da su hamburgeri, hotdogs, piletina, pa cak i riba. Vegetarijanci se takodje ponekad klasificiraju prema vrsti hrana koju su ili nisu spremni jesti. Na primer, Lakto-ovo vegetarijanci ce izbeci životinjske meso, ali oni ce jesti jaja i vecinu mlecnih proizvoda. Vegan s druge strane, izbeci ce svu hranu koja ima trag životinjskog poreklo.

Buduci da ne jedu vecinu uobicajene hrane, poput mesa, pitam se kako ce vegetarijanci dobiti dovoljno proteina i drugih vaznih hranljivih materija. Iako možda ne shvatate, prosecni ljudi zapravo troše više proteina nego što zapravo treba. Za lakto-ovo vegetarijanstvo, mlecni proizvodi izvrstan su izvor protein. S druge strane, vegani dobijaju svoj protein od orašastih plodova, semena i sojinih proizvoda.

Postoji nekoliko vrsta izbora ukljucujuci pasulj, zeleno ili crveno socivo, kikiriki, grašak, soja, i još mnogo toga. Orasi su naprimer puni proteina, iako donose puno više masti od pasulja, što znaci da bi ih trebali koristiti u umerenim kolicinama. Imajuci jednu šoljicu kuvanog pasulja, dobit cete istu kolicinu belancevina kao kada jedete 60 grama mesa!

Hranjive materije za vegane, koje izbegavaju sve vrste životinjske hrane su vitamin B12, kalcijum i vitamin D. U prosecnoj ishrani, primarni izvoru za B12 su životinje. Da bi imao adekvatan unos B12, vegani trebaju redovno konzumirati dodatke vitamina B12 ili namirnice koje sadrže vitamin B12, poput soje ili mleka. Za kalcijum, vegani se mogu osloniti na sok od narance ili soja mleko, jer su obogaceni kalcijumom. Pasulj i lisnato zeleno povrce takodje sadrze kalcijum.

Vaznost Proteina za Vegetarijanski Nacin Ishrane

Protein je esencijalna aminokiselina koja je od vitalnog značaja za održavanje normalnih funkcija tela narocito važnih za vegane ili vegetarijance, jer je protein za vegetarijance bio dilema o tome kako postići svoj normalni dnevni unos. Protein je važan za održavanje telesne strukture kao što su kosa i mišići, budući da se sve to u osnovi sastoje od proteina, iako se razlikuje u strukturi.

Amino kiseline su važne u našim svakodnevnim potrebama za hranom, iako naše telo proizvodi i snadbeva deo naših dnevnih potreba za proteinima, a drugi deo od oko 10% uzima se iz našeg dnevnog unosa hrane. Može biti od mesa, pasulja, orašastih plodova i drugih raznih izvora. Međutim, ovaj jelovnik nije idealan za vegetarijance i slično. Postoje i drugi zeleni i zdravi izvori koji su pogodni za vegetarijance. Evo nekoliko predloga o hrani koja sadrži visoku količinu proteina i neki predlozi za zdravu i vegansku ishranu.

Kako jesti zdravo i biti zdrav Vegetarijanac

Prvi na popisu su cela zrna žitarica. Ova grupa hrane sadrži visoku količinu proteina i dobro je za poboljšanje procesa probave, primeri za ovu grupu hrane su riža, zob, ječam i kinoa (quinoa). No, najznačajnija među ovom grupom je quinoa odnosno Kinoa, jer sadrži sve nužne aminokiseline i smatra se “potpunim proteinom”. A najbolji deo ove grupe je da je kinoa nece puno uticati na vas budzet i može se lako kuvati.

Drugo su tofu i drugi proizvodi na bazi soje. Tofu i soja sadrže veliku količinu proteina i drugih hranjivih sastojaka kao što su gvoždje i kalcijum. I može se kuvati na razne načine i može ga dodati vašim svakodnevnim jelima.

Treće su mahunarke i grašak. Mahunarke i grašak su izuzetni i pristupačni izvor proteina. I takođe dolazi u različitim oblicima i stvara raznovrsna jela korištenjem crvenog pasulja, crnog pasulja, belog pasulja, graška i drogo.

Četvrto su orasi i seme. Ova grupa hrane sadrži ne samo visoku količinu proteina nego i folnu kiselinu koja je dobra za nervni sistem u našem telu, ali jedini nedostatak u ovoj grupi hrane je da sadrži i visoku kolicinu masti, stoga je najbolje uzeti umerenost a ne da je to vaš glavni izvor proteina u ishrani.

Sva povrća sadrže esencijalne aminokiseline koje su dovoljne za telo, pa čak i ponekad nadmašuje dnevne potrebe. Primer za ovu grupu je brokoli. I možete napraviti ukusne i prijatne recepte iz ove grupe, možete ugraditi omiljeno povrće tako da kuvate na male komadiće i pomešati ih sa zamenom za meso. Kroz to ne samo da možete jesti ukusan obrok, ali i držati korak s vašim režimom ishrane.

Na kraju, jaja. Jaja sadrže veliku količinu albumina, protein koji je vitalno potreban za telo. Sadrži i druge hranjive sastojke poput vitamina A, D i B12, što čini optimalni izvor proteina.

Proteini za vegetarijance su vrlo važani, jer proteini igraju značajnu ulogu u održavanju normalnih telesnih funkcija. Svesni svakodnevnog potrebnog unosa, da bi više pazili na ono što jedemo jer nedostatke proteina mogu uzrokovati nedostatke poput Kwashiorkora (ozbiljan oblik neuhranjenosti proteina) i kada Višak proteina može uzrokovati oštećenje bubrega.

Iako se sve vrste vegetarijanaca oslanjaju na jednostavnu hranu, kontrola vitamina i unos kalcijuma i proteina je nešto što bi uvek trebalo biti na prvom mestu. Ovo je veoma važno za telo, kao i ostati zdrav. Ako kontrolisete ono što jedete, imat cete mnogo godina zdravog zivota pred vama.

Leave a Reply