Kako se priprema caj od origana | Origano zacin kao lek

Origano je poznata, aromatična, kulinarska biljka. Origano sadrži hemikalije koje mogu pomoći u smanjenju kašlja, grčeva, može pomoći varenje povećavajući protok žuči i bori se protiv nekih bakterija, virusa, gljivica i drugih parazita.

Caj od origana se koristi kod respiratornih tegoba, kao što je kašalj, astma, bronhitis. Takodje pomaže kod gorušice i nadutosti. Origano caj je dobar za ublažavanje menstrualnih tegoba, infekcije urinarnog trakta, reumatoidni artritis, glavobolju i srčane probleme.

caj od origana dejstvo i priprema

Ulje origana se uzima oralno za crevne parazite, alergije, sinuse, artritis, prehladu, grip i umor. Uljem origana može se tretirati koža kod akni, masne kože, peruti, bradavica, psorijaze, ujeda insekata, proširenih vena, oboljenja desni. Origano ulje takodje odbija insekte.

Caj od origana priprema

Priprema domaćeg origano čaja je odličan način uživanja u zdravstvenim koristima koje nudi ova aromatična biljka. Čaj možete napraviti od suvog ili svežeg lišća origana.

Jednostavno na šolju vode ide jedna kašika svežeg origana ili jedna kašičica sušenog origana. Prokuvati vodu i preliti preko usitnjenog lišća origana, poklopiti i ostaviti da stoji 5 do 10 minuta. Procediti i služiti ovaj zdrav napitak. Piti jednu šolju čaja dnevno.

Kako napraviti ulje origana

Ulje origana se pravi od opranih, osušenih i usitnjenih listova origana. Svež origano mora biti u potpunosti suv od viška vode inače će se ulje pokvariti. Takodje potrebno je maslinovo ili bademovo ulje, staklena tegla sa poklopcem dezinfikovana.

Skuvajte malo vode u šerpi, u teglu staviti origano, preliti uljem i zatvoriti poklopcem. Teglu staviti u šerpu sa vrelom vodom i ostaviti 10 minuta. To će zagrejati ulje i pomoći origanu da oslobodi svoja ulja. Zatim teglu staviti na sunčani prozor i ostaviti dve nedelje. Protresti teglu svakih nekoliko dana. Nakon dve nedelje procediti ulje, staviti u staklenu posudu i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Origano ulje se može koristiti na koži ili progutati u zavisnosti za šta ga koristimo. Ulje nemojte nanositi na oštećenu kožu ili otvorene rane.

Mere opreza i upozorenja

Origano je verovatno siguran kada se koristi u propisanim količinama. Blagi neželjeni efekti su bolovi u stomaku. Origano može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji imaju alergije na biljke iz porodice lamiaceae ( majčina dušica, kadulja, metvica, lavanda, žalfija, nana, rtanjski čaj ).

Postoji zabrinutost da veće količine origana tokom trudnoće može da izazove pobačaj, ne koristiti origano ukoliko ste trudni ili dojite bebu.

Origano može sniziti nivo šećera u krvi pa se savetuje osobama sa dijabetisom da oprezno koriste origano.

Origano može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje imaju poremećaje krvarenja.

Top savet : 

Origano možete gajiti u svojoj bašti ili saksiji. Seme origana možete staviti u vodu da proklija na sunčanom mestu. Origano seme obično klija oko nedelju dana. Nakon što sadnice porastu mogu se posaditi u baštu ili saksiju. U vrtu posaditi origano kada je opasnost od mraza prošla. Zemljište treba da bude dobro drenirano i na sunčanom mestu.

Ukus origana je najintezivniji sredinom leta, pre cvetanja. Ovo je najbolje vreme za branje lišća i sušenje.

Leave a Reply