Lekovito bilje koje mozete gajiti kod kuce

Svakodnevno u kuvanju koristimo razno bilje koje daje jedinstven ukus jelima. Jedinjenja u različitim biljkama mogu igrati ključnu ulogu u sprečavanju bolesti i drugih zdravstvenih problema. Umesto da kupujete bilje na pijaci, možete ga gajiti u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru u Vašem domu. Isto tako, baštovanstvo je odličan oblik vežbanja i smiruje um.

Lekovito bilje spada u najlakše biljke koje mogu rasti kod kuće. To je veoma dobro, jer Vi ćete imati sveže bilje pri ruci kad god poželite. Većina biljaka je bogata antioksidansima, imaju antiinflamatorna, antiseptik svojstva.

lekovito bilje

Bosiljak ima medicinsku upotrebu i često se koristi u kuvanju, lako može rasti u kući ili vrtu. Seme bosiljka posaditi na toplom, sunčanom mestu i zalivati redovno da zadrži vlagu nakon što se zemlja zagreje. Bosiljak je veoma osetljiv na hladnoću, zato da bi ga zaštitili možete ga držati u kući.

Lekovita svojstva : Bosiljak ima antioksidativna, antiseptik, antibakterijska i antizapaljiva svojstva. Takodje ima hranljive sastojke kao što su vitamin A, C i K, mangan, bakar, kalcijum, gvoždje, magnezijum i omega 3 masnih kiselina. Bosiljak se može koristiti za lečenje nadutosti, gubitak apetita, gasova u stomaku, mučnine, posekotina, ogrebotina, glavobolje, kašlja, akni, kamena u bubregu.

Peršun lako može da raste u vašem malom vrtu ili saksiji. Peršun preferira bogato zemljiste, sunčano mesto, može se gajiti napolju ili u većoj saksiji u kući. Peršun treba redovno zalivati, saksiju sa peršunom držati na svetlosti ali ne direkto na suncu jer listovi mogu požuteti. Prekriti biljku najlonom da joj pomogne da napreduje u zimskom periodu.

Lekovita svojstva : Peršun je dobar izvor isparljivih ulja, flavonoida i antioksidanata. Takodje ima mnoge vitamine C, B 12, K i A, zajedno sa folnom kiselinom. Peršun se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta, kamena u bubregu, žutice, loše probave, dijabetesa, kašlja, osteoartritisa i visokog krvnog pritiska. Takodje se koristi kao afrodizijak i osveživač daha.

Ruzmarin najbolje raste u dobro istrošenom, peščanom ili šljunkovitom tlu. Ova biljka voli uživati u suncu, zaliva se umereno i neće izdržati mraz.

Lekovita svojstva : Ruzmarin ima antioksidativna i protivupalna jedinjenja, esencijalne masne kiseline, antialergijska i stimulativna svojstva. Takodje je dobar izvor gvoždja, kalcijuma i vitamina B 6. Ova aromatična biljka se često preporučuje u lečenju glavobolje, prehlade, depresije, giht, reuma, prerana ćelavost, perut, probavne smetnje i bolovi u mišićima.

Mirodjija je aromatična biljka koja ima ugodan miris. Može rasti u zemlji ili velikim saksijama u dobro dreniranoj zemlji. Ova biljka raste najbolje na direktnom suncu i treba je često zalivati. Izbegavajte hladne, vlažne oblasti i biljku zaštitite od jakih vetrova.

Lekovita svojstva : Mirodjija se koristi u mnogim tradicionalnim lekovima, sprečava stvaranje gasa i nadimanje, deluje kao antiseptik, sredstvo za dezinfekciju i ima sedativna svojstva. Dobar je izvor vitamina A, C i B 6, vlakana, aminokiselina, bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvoždja i magnezijuma. Mirodjija se koristi za lečenje crevnih gasova, dijareje, dizenterije, menstrualnih grčeva, groznice, bronhitisa, hemoroida, infekcije žučne kese i bolesti urinarnog trakta. Ona takodje poboljšava imunitet i pomaže kod nesanice.

Pored ovih biljaka možete gajiti još puno lekovitog bilja kao što su kolijander, hrinzantema, pšenična trava, nana, lavanda i druge biljke.

Leave a Reply