Maslinovo ulje činjenice, zdrastvene prednosti, upotreba i vrste maslinovog ulja

Maslinovo ulje je već vekovima uobičajeno u mediteranskoj kuhinji. Grci i Rimljani koristili su ga za mnoštvo namena, od medicinske upotrebe do kuvanja do ulepšavanja. To je cedjeno od maslina u svom najoriginalnijem obliku. Hladno cedjenje omogućuje da se ulja istisnu iz voća i skupljaju.

U svom prirodnom ili nepromenjenom stanju, maslinovo ulje je označeno kao Ekstra devičansko ili Devičansko maslinovo ulje. To znači da je čisto, bez dodatnih aditiva. To takođe podrazumeva da hemikalije nisu korišcene u vađenju ulja.

Maslinovo ulje je mononezasićena masna kiselina koja privlači holesterol i druge masti i pomaže ih izvesti iz tela. Kao obrok salata, ulje dodaje samo pravi dodir ukusa i teksture salate, testenine i drugih jela gde se ulje koristi za mesanje i naglašavanje ukusa drugih sastojaka.

Za razliku od ostalih ulja koja mogu ostaviti hladnu hranu osećajem masnog, maslinovo ulje je dovoljno lagano da nežno prekrije hranu bez da prevlada u jelu koji može uticati na ukus i teksturu. Korišcenje prave vrste ulja u određenim jelima ključ je i za pun ukus i ugodnu teksturu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je puno antioksidansa. Antioksidansi napadaju slobodne radikale i sprečavaju ih da oštećuju ćelije u telu. Slobodni radikali menjaju ćelije i uzrokuju mutiranje i proizvodnju drugih abnormalnih ćelija. Ove mutirane ćelije mogu se konačno promeniti u rak koji će se širiti celim telom.

Dodavanje hrane u ishranu koja je bogata antioksidansima pomaže smanjiti rizik od nekoliko različitih vrsta raka. Antioksidansi također pomažu smanjiti simptome povezane s hroničnim oboljenjima i bolestima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je u osnovi voćno ulje koje se dobija kroz tradicionalnu biljku maslinu. Maslinovo ulje se vrlo često koristi u raznim dnevnim rutinskim funkcijama. Maslinovo ulje ima veliku upotrebu u kuvanju, zdravlju i medicini, farmaceutskim proizvodima, kozmetici poput sapuna. Maslinovo ulje smatra se ekstremno zdravim uljem jer ima kvalitetan sadržaj polifenola i mono-nezasićenih masti.

Zdrastvene prednosti maslinovog ulja

Maslinovo ulje se proizvodi kroz mlevenje maslina u pastu. To se radi kroz veliko kamenje. Pasta je obično pod pritiskom pod tim kamenjem pola sata ili više. Pasta maslinovog ulja koja se dobija sistematski se proteže na vlakna koja su postavljena jedan iznad drugoga. Ova vlakna su raspoređena na diskove i pritisak se mora izvršiti na ovim diskovima za ekstrakciju maslinovog ulja iz paste masline.

Maslinovo ulje činjenice, zdrastvene prednosti, upotreba i vrste maslinovog ulja

Smatra se da maslinovo ulje nudi mnoge zdravstvene prednosti i koristi se za lečenje nekih važnih bolesti. Ima široku primenu u lekovima. Ali osim lekova, maslinovo ulje je vrlo svestrano ulje koje se koristi u proizvodnji sapuna, verskim ritualima, uljnim lampama kao gorivom i kozmetikom kao sredstvom za negu kože.

Maslinovo ulje je izvorno potice sa Mediterana i jedno je od najzdravijih ulja poznatih čoveku. Obično je hladno cedjeno od maslina i prodaje se u skladu sa svojom snagom. Ekstra devičansko maslinovo ulje obično je najskuplje od ulja jer je prolazilo kroz najmanju količinu prerade.

Koristi maslinovog ulja

Maslinovo ulje ima mnoge namene koje ga čine izuzetno svestranim i popularnim za kuvanje i dodavanje ukusa hrani. Ovo visenamensko ulje može se koristiti u kuvanju, kao dodatak u salate. Također se može koristiti za masažu, jednostavno pomešajte maslinovo ulje s nekoliko kapi eteričnog ulja.

Prednosti maslinovog ulja

Da li znate? Maslinovo ulje je bogat izvor Omega 3 masnih kiselina, za koje se zna da su izuzetno korisni za snižavanje holesterola, poboljšavaju funkcioniranje srca i poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz telo.

Mnoge upotrebe maslinovog ulja

Maslinovo ulje može se koristiti za mnoge stvari. Prvo i najvažnije to je jedno od najzdravijih ulja koja se mogu koristiti za kuvanje. Izuzetno je lagano u poredjenju s ostalim uljima koja se koriste za kuvanje.

Lagana, ali suptilna tekstura nosi sa sobom puni ukus koji naglašava gotovo bilo koju vrstu sastojaka. Maslinovo ulje se lako raspada u telu i može se apsorbirati i iskoristiti u najvećoj meri.

Maslinovo ulje je takođe poznato po svojim lekovitim svojstvima. Kao bazno ulje moze se dodati i drugim topikalnim lekovima i naneti na kožu. Toplina kože razgrađuje ulje i dopušta da se potpuno apsorbira s malo ili nimalo ostatka na koži.

Kako se ulje apsorbuje, ostali sastojci se prenose zajedno s njim. Maslinovo ulje sadrži obilje vitamina, minerala i drugih hranjivih materija koje se lako koriste kada se apsorbuju kroz kožu.

Maslinovo ulje često se koristi u kozmetici, losionima za telo, kondicionerima kose i ostalim proizvodima za zdravlje i lepotu. Terapeutci za masažu koriste ovo ulje kao nosilac ulja zbog činjenice da se druga ulja mogu mešati s njim kako bi se dobila lagana, bezmasna maziva za masažu koja pruža dodatne zdravstvene prednosti za celo telo kao i za mišiće i tetive.

Koja je razlika između Devičanskog maslinovog ulja i ekstra Devičanskog maslinovog ulja?

Koja je razlika između Devičanskog maslinovog ulja i ekstra Devičanskog maslinovog ulja?

Definicija: Pritiskanje zrele masline izvlači ukusno, mononezasićeno ulje koje je cenjeno širom sveta kako za kuvanje (posebno u mediteranskim zemljama), tako i za salate. Današnje tržište nudi širok izbor maslinovog ulja.

Ukus, boja i miris maslinovih ulja mogu se znacajno razlikovati u zavisnosti od rastuće regije i stanje useva. Sva maslinova ulja se ocjenjuju u skladu s stepenom kiselosti koju sadrže.

Najbolja maslinova ulja na svijetu su hladno cedjena, bez hemijskog procesa koji uključuje samo pritisak, koji proizvodi prirodni nivo niske kiselosti. Sad dolazimo do razlike između ekstra devičanskog maslinovog ulja i devičanskog maslinovog ulja:

Ekstra devičansko maslinovo ulje, hladno cedjeni rezultat prvog cedjenja maslina je samo 1 posto kiseline. To je nivo kiselosti u ulju koja određuje je li ekstra devičansko maslinovo ulje ili samo devičansko maslinovo ulje. U jednom procentu kiselosti maslinovog ulje smatra se najfinijim i najefektivnijem maslinovim uljem.

Ekstra devičansko maslinovo ulje s jednim procentom kiselosti je najskuplji brend maslinovog ulja. Ekstra devičansko maslinovo ulje može da varira od kristalne boje šampanjca do zelenkasto-zlatno do svetlo zelene boje. Uopste, što je jaca boja, intenzivniji je ukus maslina.

Nakon ekstra devičanskog, maslinova ulja klasifikuju se redosledom uzastopne kiselosti. Devičansko maslinovo ulje takođe je prvo ulje za cedjenje, sa nešto visim nivom kiselosti od 1 do 3 procenta. Devičansko maslinovo ulje još uvek se smatra izvrsnim maslinovim uljem, ali kao posledica povećanja kiselosti dolazi do smanjenja troškova.

Proizvodi označeni jednostavno maslinovim uljem (nekad zvanim čisto maslinovo ulje) sadrže kombinaciju rafiniranog maslinovog ulja i devičanskog ili ekstra devičanskog ulja. Lagana maslinova ulja se mogu koristiti za przenje, dok je redovno maslinovo ulje pogodnije za kuvanje niske do srednje toplote, kao i za mnoge nekuvane namirnice kao što su salata i marinade.

Međunarodni institut za maslinovo ulje preporučuje korištenje čistog maslinovog ulja za prženje, budući da ukus ekstra devičanskog maslinovog ulja ima tendenciju da se razbije na temperaturama prženja. Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom, tamnom mestu do 6 meseci. Može se čuvati u frizideru, u kom slučaju će trajati do godinu dana. Rashlađeno maslinovo ulje postaje mutno i previše gusto. Međutim, ona će se očistiti i ponovo postati tečno kada se dovede na sobnu temperaturu.

Leave a Reply