Oolong čaj priprema, oolong čaj za mršavljenje

Oolong čaj je tradicionalni kineski čaj koji se uzgaja i obradjuje u Kini i Japanu. Oolong čaj se pravi od listova i pupoljaka biljke Camellia sinensis, to je ista biljka koje se koristi za zeleni i crni čaj. Razlika izmedju ovih čajeva je u obradi, oolong čaj je delimično fermentisan. Oolong čaj sadtrži kofein koji stimuliše centralni nervni sistem, srce i mišiće. Oolong čaj ima voćni ukus i aromu, čaj je pitak i možeta uživati u prednostima koje čaj nudi.

caj oolong za mrsavljenje

Zdravstvene prednosti oolong čaja

Oolong čaj se koristi da bi poboljšali razmišljanje i mentalnu budnost, takodje može se koristiti za sprečavanje raka, osteoporoze, bolesti srca i karijesa.

Pomaže u smanjenju koncetracije masti u krvi ( trigliceridi ), smanjuje holesterol, smanjuje krvni pritisak, ima povoljne efekte na progresiju ateroskleroze, sprečava krvarenje zuba, dopunjuje lečenju dijabetesa.

Oolong čaj za mršavljenje

Oolong čaj sadrži polifenol jedinjenje koje je efikasno u podsticanju metabolizma, takodje aktivira posebne enzime koji će poboljšati funkcije masnih ćelija u telu. Ako redovno pijete oolong čaj imate smanjen rizik od gojaznosti. Konzumiranje oolong čaja šest nedelja može pomoći da smanjite svoju težinu i salo. Kada jedete previše ugljenih hidrata dobiće te na težini, jer se nivo insulina stalno povećava. Ako popijete šolju oolong čaja pre nego što konzumirate ugljene hidrate smanjićete rast insulina.

Koliko kilograma zapravo možete izgubiti ako pijete čaj oolong. Prema jednoj studiji, 60% – 70% ljudi izgubili su više od jednog kilograma, dok 22% izgubili su više od 3 kilograma tokom perioda od 6 nedelja. Takodje dodatna korist je znatno smanjenje telesne masti, triglicerida u krvi i nivo holesterola.

Oolong čaj za kožu 

Oolong takodje sadrži veliku količinu polifenola. Polifenoli promovišu jake, zdrave zube, sprečava ekceme i alergije i ojačava imuni sistem. Vaša koža će biti zdrava, sjajnija i sporije će stariti ukoliko pijete oolong čaj.

Oolong čaj se pije za lečenje atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis ili ekcem je hronična bolest kože koju karakteriše svrab, crvenilo, otok, ožiljci. 3 šolje oolong čaja dnevno može olakšati ovo stanje na koži.

Redovno konzumiranje oolong čaja smanjuje bore i poboljšava tonus i elastičnost kože, dajući joj više mladalački izgled. Polifenoli koji se nalaze u čaju štiti kožu od oštećenja koja mogu biti prouzrokovana usled izlaganja suncu.

Priprema oolong čaj

Zagrejati vodu, staviti vodu da provri, a onda ostaviti dva minuta da se ohladi dok ne dobije pravu temperaturu. Ako imate termometar zagrejati vodu izmedju 80 do 90 stepeni. Izmeriti jednu kašičicu čaja, koristite manje čaja ako je spakovan u loptice i više čaja ako se sastoji od velikih, otvorenih listova.

oolong čaj priprema

Staviti čaj u šolju i sipajte vodu preko čaja. Poklopiti i ostaviti čaj da odstoji od 1 do 5 minuta u zavisnosti kakav ukus želite. Procediti čaj i počnite da uživate u ispijanju čaja.

Oolong čaj neželjeni efekti

Oolong čaj može da izazove neželjene efekte zbog kofeina ako se pije više od pet šolja dnevno. Neki neželjeni efekti su glavobolja, nervoza, nepravilan rad srca, gorušica, vrtoglavica, proliv, problemi sa spavanjem.

Mere opreza

Ako ste trudni ili dojite, oolong čaj u malim količinama je verovatno siguran, to je dve šolje čaja na dan. Dve šolje čaja sadrže oko 200 mg kofeina. Previše kofeina tokom trudnoće može da dovede do prevremenog porodjaja i nije dobar za bebu. Tokom dojenja velike količine kofeina mogu izazvati nervozu i šteti bebi.

Zbog sadržaja kofeina u oolong čaju, čaj se nepreporučuje deci.

Oolong čaj zbog sadržaja kofeina može pogoršati neka zdratvena stanja, budite oprezni u konzumiranju i količini čaja na dan.

 

Leave a Reply