Ostanite zdravi s hranom koja snižava holesterol

Holesterol se formira u telu kao normalni proces i ako ne postane visoko koncentrisan, to ne bi trebalo da bude pitanje zabrinutosti. Nažalost, nezdravi način ishrane, brz stil života, nezdravih navika (poput pušenja) i zloupotreba supstanci i lekova svi dovode do preterane proizvodnje LDL (lipoproteina niske gustoće) ili lošeg holesterola.

Što se događa kada postoji visoka izgradnja lošeg holesterola?

Kratki i tačan odgovor bio bi da umreš. Smatrate li ovo brutalno? To je istina. Gledajte oko sebe – danas bi vam bilo čudno čuti da ljudi za koje znate da su relativno zdravi umrli pre nego što stignu do pedesetog rođendana. Zašto? To je u većini slučajeva, izravni i razoran rezultat previše LDL u telu.

Kada se to dogodi, LDL ima tendenciju da se ‘opusti’ od krvi i pričvrsti se na zidove arterija, a srce stvara plak kao supstancu. Kako vreme prolazi, izgradnja sužava arterije što dovodi do visokog krvnog pritiska; on takođe prekriva srce što smanjuje njegovu efikasnost. Ako se ne poduzmu nikakve mere za snižavanje holesterola, kao što je hrana koja smanjuje holesterol, izgradnja loseg holesterola će se završiti sa srčanim zastojem i smrti.

Vaši najbolji saveznici za smanjenje holesterola:

Postoji mnogo načina da se smanji loš holesterol. Međutim, jedan od najlakših načina koji se može odmah usvojiti je uključiti u vašu ishranu hranu koja snižava holesterol. Istovremeno trebate da indentifikujete i ukloniti one namirnice koje potiču stvaranje i izgradnju lošeg holesterola. To će vam dati mač sa dve ostrice u borbi protiv ovog problema; problem koji se danas smatra jednim od najsmrtonosnijih od svih modernih bolesti. Prva stvar koju trebate znati je koju hranu treba izbegavati ili barem ograničiti unos.

Hrana koja povecava holesterol:

Izbegavajte hranu koja je duboko pržena ili onu koja se kuva koriscenjem ulja. To uključuje stvari kao što su krompir, pomfrit, prženo meso, prženi plodovi mora i prženo povrće. Određena ulja kao što je biljno ulje, kada se unese u telo pretvara se u holesterol. Umesto da jedete prženu hranu, trebali biste isprobati zdraviji pristup. Na primer, pokušajte odabrati jela koja su kuvana, parena, pečena, grilovana i dinstana.

Ostanite zdravi s hranom koja snižava holesterol

Druga grupa hrane koju treba izbegavati jeste crveno meso i prerađeno meso. To uključuje jela kao što su kobasica, gotova jela i meso s puno masti. Umesto toga pokušajte zameniti ovo meso sa curetinom, piletinu i mesom bez masnoce.

Konačno, trebali biste izbegavati pekarske proizvode i druge proizvode kao što su kolači, kolačići, pite, sladoled i pavlaka.

Postoje mnoge namirnice koje snižavaju holesterol i istovremeno uklanjaju ono što je pohranjeno u telu. Neke od najdjelotvornijih namirnica koje snižavaju holesterol su kratko opisane u nastavku. Odaberite onoliko koliko možete uključiti u svoju ishranu i uživajte ​​u dugom životu ispred vas:

Hrana koja snižava holesterol:

1. Beli luk – ovo je čarobna namernica sposobna za borbu protiv mnogih bolesti poput visokog krvnog pritiska, raka, slabog imunološkog sistema kao i lošeg holesterola. Ne morate grizti i žvakati luk da bi ste to uspeli – mogli biste ga progutati poput pilule, i to bi bilo efikasno. Nemojte ga kuvati niti pržiti jer bi to moglo ubiti lekovita svojstva.

2. Smedji pirinac – to je stvarno najbolja opcija koja pomaze u smanjenju nivoa masti i holesterola. Morate se oprostiti od belog pirinca i dodati braon pirinac u ishranu. Ovaj pirinac je bogat magmezijumom koji opusta sistem za varenje.

3. Braon hleb – mnogi vole da jedu sendvice i vole hleb. Ali ako je potrosnja belog hleba svakodnevna onta to nije dobro. Posto smedji pirinac pomaze logicno je da i braon hleb veoma zdrav za telo.

4. Pasulj – sve vrste pasulja i sociva su vrlo efikasna u kontroli lošeg holesterola u krvi, takođe.

Dakle, sada kada imate dobru ideju o hrani koja snizava holestero, vreme je da pocnete da menjate svoju ishranu na bolje, tako da mozete videti promenu ne samo vaseg ukupnog zdravlja vec i nivoa vaseg holesterola. To su namirnice koje se mogu lako ugraditi u vašu dnevnu ishranu tako da možete ostati zdravi i živeti srecno u zreloj starosti.

Leave a Reply