Polen je odlicna hrana dobra za sve | Polen kao lek

Priroda je izmislila izvaredan sistem za oplodnju biljaka : kada pčela koja skuplja med stane na cvet ( muški ) ona nehotice ponese sa sobom i njegovo seme, polen. A kada potom stane na tučak ženskog cveta, ona ga oplodi ostavljajući na njemu malo polena sa svojih nožica.

Pčela koja je izuzetno inteligentna, zna za veliku vrednost polena i njegovih živih ćelija pa ga koristi i za svoju sopstvenu ishranu. Uz to ona nikada ne skuplja polen sa hemijski zatrovanog bilja, niti bilja lošeg kvaliteta.

Polen je odlična hrana, zbog svog bogastva proteinima i aminokiselinama posebno je koristan u lečenju impotencije i gojaznosti. Polen je živa supstanca koja ima toliko veliku energetsku vrednost da je konstatovano da oni koji ga redovno upotrebljavaju doživljavaju duboku starost.

Suprotno drugim prehrambenim namernicama bogatim proteinima, polen nije nikada toksičan i njegova upotreba nema nikakve kontraindikacije. U njemu se nalaze najdragocenije aminokiseline.

polen lekovitost

Sastav polena | Polen kao lek

Polen sadrži lizin, koji je značajan zbog fiksiranja kalcijuma u organizmu, takodje povoljno utiče na varenje.

Cistin, koji je neophodan za meku i nežnu kožu.

Arginin, najbolji lek protiv impotencije, frigidnosti i steriliteta.

Triptofan, koji pomaže asimilaciju vitamina PP.

Metionin, koji poboljšava rad jetre.

Histidin, koji je odlično sredstvo protiv anemije.

Leucin, koji odlično deluje na pankreas.

Fenilalanin, koji poboljšava asimilaciju vitamina C.

Polen izuzetno povoljno deluje i na hormonalne žlezde : kaže se da on goji mršave, a pomaže mršavljenju debelih. Pošto sadrži velike količine vitamina B1, B2, B5 i B6, polen obnavlja i stimuliše rad nervnih ćelija. Zato se preporučuje za borbu protiv umora, iscrpljenosti i depresije. Istovremeno on povećava aktivnost mozga, utiče na naše dobro pamćenje.

Zbog svog velikog bogatstva vitaminima E i P, on podmladjuje, omekšava, štiti krvne sudove. To je, dakle, izuzetan prirodni lek protiv arterioskleroze. Takodje za sprečavanje “plavetnila” po nogama, koje se javlja zbog pucanja krhkih kapilara.

Zahvaljujući vitaminu A, koji se takodje nalazi u polenu, on sprečava opadanje kose, čuva naš vid. Odredjene hormonalne supstance koje se nalaze u njemu utiču na lepotu kože i štite je od starenja.

Polen povoljno utiče na crevnu floru i tako pomaže varenju. Odlično je sredstvo protiv zatvora, ali i protiv dijareje ( čestih retkih stolica ).

On utiče i na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca pa je tako odličan prirodni lek protiv anemije, ali i svih vrsta zamora.

Polen je odličan prijatelj žena u vreme klimaksa, posebno onih koje pate od osteoporoze jer povećava čvrstinu kostiju.

On je prijatelj muškaraca koji pate od hipertrofije prostate, veoma efikasno deluje protiv ovog oboljenja.

Kako se koristi polen

Jedite polen tako što ćete ga ostaviti da vam se jednostavno topi u ustima. Možete da ga jedete u mleku, kompotu, čaju u koji ste već stavili med, toploj limunadi. Ali najbolje je da ga koristite sa medom, to uzajamno pojačava njegovo dejstvo.

Uobičajena doza ako se stalno upotrebljava, dnevno od jedne kašičice do jedne kašike odrasli, adolescenti od jedne do dve kašičice i deca od 1/2 do 1 kašičice.

Ako uzimate polen dva puta nedeljno ili jednu nedelju mesečno, odrasli 2 kašike dnevno, adolescenti 1 kašiku dnevno i deca 1 kašičicu na dan.

Polen može da se jede u svako doba dana. Ipak će njegovo dejstvo biti najefikasnije ako jednu polovinu doze pojedete ujutru, na prazan stomak, a drugu posle večere.

Posebni slučajevi : U slučaju velikog umora, velike preopterećenosti, zatvora ili dijareje, povećajte dnevnu dozu na 2 ili 3 kašike. U toku mršavljenja povećajte dozu polena jer je on odlično sredstvo za odstranjivanje osećaja gladi.

Polen ima poseban ukus, na koji se, medjutim, brzo navikavamo. Svaki postupak da mu se oduzme prirodan ukus, da se stavi u ampule ili pilule, umanjuje njegove prirodne kvalitete, pa prema tome i njegovu efikasnost.

Upotrebljavajte samo garantovano prirodni polen.

Polenu smeta vlaga čuvajte ga na suvom mestu, u njegovom orginalnom pakovanju, vodeći računa da poklopac uvek bude dobro zatvoren.

Leave a Reply