Pravilna dijeta je bitna za kontrolu dijabetesa, Gestacijski dijabetes

Dok starimo, naše telo postaje središte raznih bolesti. Ne zadržavamo energiju za borbu s našim fizickim i telesnim zdrastvenim problemima. Kao rezultat toga moramo potražiti medicinsku pomoc koja nas može lako izleciti.

Dijabetes je danas jedna od najcešcih bolesti. To je komplikovana bolest koja oštecuje druge organe vašeg tela. Ali kada se otkrije, potrebno je da budete svesni i da potpuno promenite svoj nacin života i ishranu. Ako se svesno trudite, možete kontrolisati ovu bolest. Sledece ispod navedene opcije ishrane mogu vam pomoci u ovom slucaju.

Trebate slediti odgovarajucu ishranu sa odredjenim ogranicenjima. Slatkiši i bilo koje druge slatke namirnice treba izbegavati. Cak morate izbegavati voce bogato sadržajem šecera poput manga i banana. Umesto toga dodajte agrume poput narandze, groždja u vašu ishranu. Oni su bogati vitaminom C i sprecavaju bolesti srca. Bolje jesti celo voce umesto vocnog soka. Bobice poput jagoda i borovnica su bogati snadbevaci antioksidanata, vlakana i vitamina koji se mogu ukljuciti u ishranu.

U povrcu izbegavajte krompire, ali slatki krompir je bezopasan, on sadrži vitamin A, pa ih dodajte u ishranu. Takodje možete pripremiti salatu od pasulja, spanaca, lisnatog povrca i paradajza, buduci da imaju dobru hranljivu vrednost, a manje ugljenih hidrata.

Dodajte ribe kao što su losos, tunjevina, skuše, itd. Jer su bogati omega 3 masnim kiselinama u borbi protiv bolesti srca. Dodajte puno celih zrna žitarica, orašastih plodova i žitarica u ishranu koja ce delovati kao esencijalni dodatak masnoce. Telo takodje zahteva adekvatnu kolicinu kalcijuma koji se može isporuciti u obliku jogurta i ostalih niskomasnih mlecnih proizvoda.

Sledeci ove savete pomoci ce da nivo dijabetesa unutar granica. Ali to je samo jedan od nacina za kontrolu dijabetesa. Zdravi i disciplinovani stil života su druge neizbežne opcije.

Pravilna dijeta je bitna za kontrolu dijabetesa, Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes pojavljuje se kod žena koje nisu dijabeticni pre trudnoce, ali koji razvijaju insulinsku rezistenciju tokom trudnoce. Žene koje razvijaju gestacijski dijabetes ne mogu proizvesti dovoljno insulina za svoje telo. Buduci da nema dovoljno insulina za pretvaranje glukoze u krvotoku u energiju za telo, povecava se nivo glukoze uzrokujuci hiperglikemiju. To može biti ozbiljno stanje ako se ne dijagnostikuje i ne leci. Ako trudnica traži odgovarajucu negu, njen zdrastveni radnik rutinski proverava glukozu u urinu ili iz prsta.

Gestacijski dijabetes možda nece biti toliko ozbiljan kao dijabetes koji zavisi od insulinu, ali to se takodje ne može zanemariti. Pravilna ishrana je bitna u kontroli nivo šecera u krvi u gestacijskom dijabetesu, kao i redovna fizicka aktivnost i održavanje težine koja se drzi pod kontrolom. Ovi faktori doprinose radjanju zdravog deteta. Ako majka s gestacijskim dijabetesom ne održava kontrolu nivo glukoze u krvi, fetusu u razvoju trebace vise insulinu kako bi obradio dodatnu glukozu u krvi koja mu se prenosi preko posteljice. Fetus nema prave koristi za ovu dodatnu energiju pa je pohranjen kao mast.

Ova dodatna mast može uzrokovati da dete bude veliko ili makrosomno, što može dovesti do komplikacija prilikom porodjaja, kao što je distrozija ramena ili dislokacija. Novorodjence može biti toliko veliko da mora biti izvadjeno putem cezarskog reza, jer je prevelik da prolazi kroz rodni kanal. Novorodjeno dete majke s gestacijskim dijabetesom takodje može biti sklono tome da ima niske vrednosti šecera u krvi nakon rodenja, i mora se pratiti zbog znakova hipoglikemije. Makrosomna beba je takodje sklona gojaznosti i potencijalnim razvijanju dijabetesa tipa II kasnije u životu kada odraste.

Gestational dijabetes može se kontrolisati i ne mora biti problem uopste tokom trudnoce. Žene se podsticu da proveravaju nivo šecera u krvi tokom celog dana i upucuju na primenu insulina ako je to potrebno. Ako žene s gestacijskim dijabetesom mogu da drze pod kontrolom nivo glukoze u krvi, manje je verovatno da ce imati komplikacije tokom rodjenja deteta. Vecina žena ne nastavlja imati visok nivo glukoze u krvi nakon trudnoce, no neke kasnije nastavljaju razvijati dijabetes tipa I ili II. Gestacijski dijabetes se obicno javlja i u narednim trudnocama. Ako ste trudni i imate razvijen Gestacioni dijabetes, vrlo je važno da održavate redovne obveze i pratite sve preporuke koje vam je dao vaš doktor. Sve je u najboljem interesu vas i vaše bebe.

Leave a Reply