Psenicne mekinje lek za zeludac | Mekinje kao lek

Mekinje su spoljašnji slojevi zrna žitarica, a mogu biti zobene ili psenicne. Ovaj prirodni omotač žitarica ima više korisnih zdravstvenih svojstava. Psenicne mekinje se koriste kao izvor prehrambenih vlakana u prevenciji raznih bolesti. Ako do sada niste koristili mekinje u ishrani, dodajte ih postepeno. Previse vlakana odjednom moze da izazove nadimanje, gasove i grceve u stomaku.

Za sta su dobre psenicne mekinje:

Psenicne mekinje mogu biti efikasne za lečenje zatvora i normalnu funkciju creva. Ako imate stalan problem sa zatvorom trebalo bi da razmotrite upotrebu psenicnih mekinja. Za razliku od rastvorljivih vlakana, psenicne mekinje ne upijaju vodu tokom varenja.

za sta je dobro jesti psenicne mekinje

Neophodno je piti dovoljnu količinu vode tokom dana iako koristite psenicne mekinje. Bez dovoljno vode u digestivnom traktu, stolica moze postati teska cak i uz koriscenje psenicnih mekinja. Mozete pomisliti da imate zatvor ukoliko ste propustili stolicu jedan dan. Za neke osobe je normalno da imaju dve stolice na dan, a za druge svaki drugi dan je normalno.

Uzimajuci psenicne mekinje mogu se smanjiti bolove u zeludcu i poboljsati funkciju creva kod osoba sa blagim do umerenim sindromom iritabilnog creva ( nervozna creva ).

Ova zdrava hrana se moze koristiti kao lek za gastritis. Za dnevne potrebe uzeti 6 kasika mekinja i 1,5 litar vode, uvece staviti mekinje u cistu vodu i ostaviti preko noci. Ujutro, procediti vodu kroz gazu ili cediljku i tokom dana piti ovu vodu. Izbegavajte sokove i gazirana pica, kafu, caj mozete piti slobodno. Takodje mozete pojesti jednu kasiku mekinja ujutru na prazan stomak i popiti casu vode posle.

Psenicne mekinje mogu znatno da smanje krvni pritisak, takodje dosledno mogu poboljsati kontrolu secera u krvi.

Psenicne mekinje mogu pomoci da izgubite tezinu na zdrav nacin.

Kako jesti psenicne mekinje

Psenicne mekinje mozete koristiti u jutarnjem obroku. Jednostavno dodajte mekinje u jogurt, mleko ili ih pomesajte sa drugim zitaricama. Mozete ih dodati u smesu za palacinke, vafle, takodje i u razne deserte, kolace.

Mozete pripremiti mekinje na sledeci nacin koji ce omoguciti pravilno funkcionisanje creva: Zagrejati dve solje mleka do kljucanja i skloniti sa vatre. U mleko dodati pola solje psenicnih mekinja i pola solje mesanog suvog voca. Zasladiti sa kasikom meda i uzivati u zdravom dorucku.

Leave a Reply