Riblje ulje za decu, smanjivanje simptoma ADHD-a

Riblje ulje se pokazalo da ima sve veci broj zdravstvenih prednosti za decu i odrasle. U ovom clanku cemo pogledati prednosti ribljeg ulja, pravilnu dozu za decu i kako pronaci najbolje riblje uljem za decu. Dodavanjem ribljeg ulja u svakodnevnu ishranu vašeg deteta, možete im pomoci u postizanju boljeg razvoja mozga i eventualno smanjiti rizik od buducih bolesti.

Prednosti ribljeg ulja za decu:

Pokazalo se da riblje ulje pruža mnoge pogodnosti za decu. Neke od tih prednosti ukljucuju:

  • Smanjuje poremecaj pažnje uzrokovan hiperaktivnošcu ADHD
  • Pomaže smanjiti simptome autizma
  • Pomaže u razvoju mozga i vecoj funkciji mozga
  • Poboljšava vid
  • Pomaže u poboljšanju koncentracije

Lekari takode spekulisu da redovnom upotrebom ribljeg ulja u kombinaciji s dobrom ishranom i vežbom, može spreciti bolesti poput visokog krvnog pritiska i visokog holesterola kasnije u životu.

Doziranje ribljeg ulja za decu

Ako kupite dodatke ribljeg ulja posebno namenjenog deci, trebali bi biti informacije o doziranju na bocu. Ako im dajete dodatak za odrasle, pravilno dnevno doziranje temelji se na starosti deteta:

  • 1 do 3 godine: 0,7 grama
  • 4 do 8 godina: 9 grama
  • 9 do 13 godina: 1,2 grama

Takodje je dobra ideja da proverite sa svojim lekarom u vezi s njegovom preporukom za dodatke ribljeg ulja. Ako vaše dete ima odredjeno medicinsko stanje kao što je autizam ili ADHD, vaš lekar može preporuciti drugu dozu.

riblje ulje za decu

Najbolje riblje ulje za decu

Najbolji izvor ribljeg ulja je redovno jesti ribu. Idealno je konzumiranje 3 ili više porcija ribe poput lososa svake nedelje. Ako vaša porodica ne konzumira puno ribe, onda je dodatak dobar nacin da povecate potrošnju ribljeg ulja.

Kada kupujete riblje ulje za decu, imajte na umu da nisu sve robne marke jednake. Mnogi proizvodaci dodaju nepotrebne dodatke, boja i aditiva u dodatke za decu. Potražite dodatak koji sadrži dobar odnos DHA i EPA masti. Pokušajte pronaci najmanje odnos 2:1 sa DHA u vecini. Još jedna stvar koju treba imati na umu je izvor ribljeg ulja. Predatorska riba kao što su ajkule, sabljarka i albacore tuna imaju vecu verovatnocu da sadrže toksine poput žive. Iz tog razloga, pokušajte pronaci riblje ulje od riba kao što su losos, iverak (halibut) ili bakalar.

Prednosti ribljeg ulja kod ADHD

Postoje mnoge prednosti ribljeg ulja, zahvaljujuci visokom nivou Omega-3 koje sadrži. Ova bitna masna kiselina ima mnoge važne zdravstvene prednosti, kao što je smanjenje nivo holesterola, smanjenje rizika od srcanih bolesti, poboljsanje imunološkog sistema tela, smanjenje upala i podrzavanje metabolickih procesa tela. Medjutim, takodje se može koristiti za lecenje poremecaja pažnje uzrokovan hiperaktivnošcu (ADHD).

Veza izmedu ribljeg ulja i ADHD-a još se proucava, ali testovi su pokazali da dopunom ishrane sa ovim suplementom može doci do poboljšanog funkcionisanja mozga. Za one koji pate od štetnih efekata ADHD-a, dodavanje ovog važnog izvora esencijalnih masnih kiselina u ishranu može povecati koncentraciju pažnje, sposobnost fokusiranja i smanjiti tendenciju hiperaktivnosti. Može se koristiti za lecenje ADHD-a kod dece i odraslih. Jedna od prednosti korišcenja je da nema nezeljenih efekata, kao što je cesto slucaj s lekovima na recept koji se koriste za lecenje ADHD-a. Zapravo, tokom uzimanja ribljeg ulja za ADHD, osoba ce takodje moci iskoristiti mnoge druge zdravstvene prednosti ribljeg ulja.

Istraživanja sugerisu da kada telu nedostaju odredjene esencijalne masne kiseline, verovatnije je da ce se pojaviti ADHD i drugi slicni uslovi, ukljucujuci i druge mentalne poremecaje. Pozitivni rezultati su proucavani uzimanjem ribljeg ulja za depresiju, bipolarni poremecaj i distimiju. Dopunjavanje ishrane sa dodatnim Omega-3 masnim kiselinama, ovi deficiti se mogu korigovati, što rezultira smanjenjem simptoma.

U studijama s decom školskog uzrasta, kada su dobijali dodatke tokom razdoblja od tri meseca, krajnji rezultat bio je poboljšanje ponašanja, pažljivosti i bolje sposobnosti u školi. Buduci da može biti teško dobiti dovoljno Omega-3 svakog dana kroz hranu, korišcenje dodataka cesto je najlakši nacin da se osigura odgovarajuci odnos masnih kiselina u telu.

riblje ulje za zdravlje

Nezeljeni efekti ribljeg ulja

Riblje ulje je jedan od najboljih dodataka koje možete uzeti na tržištu. Neke korist od ribljeg ulja su poboljšanje izgleda vaše kože i kose, takodje je izuzetno korisno u smanjivanju rizika od odredjenih bolesti, kao što su bolest srca, hipertenzija i rak. Ulje sadrži Omega-3, zdravi sastojak, zbog cega ljudi uživaju u boljem zdravlje kad ukljuce ovo ulje u ishranu. Nezeljeni efekti ribljeg ulja su minimalne, ako ne i privremene, a mogu ukljucivati simptome, kao što su uznemireni želudac ili neugodni miris dok se ne naviknete na upotrebu.

Izaberite riblje ulje koje se vadi iz tkiva riba

Puno je bolje dopuniti vašu ishranu kapsulama ribljeg ulja jer je svaka nuspojava samog ribljeg ulja zanemariva u odnosu na prednostima uzimanja proizvoda. Riblje kapsule takodje su korisna pomagala za snižavanje holesterola. Osim toga, osobe koje uzimaju dodatak navode da su imaju manje glavobolja ili depresija. To je zato što ulje ima antiinflamatorna svojstva, tako da svaka vrsta bolesti ili bolest koja proizlazi iz upale biti smanjena na najmanju mogucu meru kada riblje ulje koristite u ishrani.

Samo pazite da je ulje iz tkiva ribe u odnosu na riblju jetru. Jetra ribe sadrži vitamine A i D, koji se mogu pokazati otrovnim ako se uzimaju u velikim kolicinama. Medjutim, trebali biste popiti prilicno ogromnu kolicine kako bi se to dogodilo. Ulje jetre je primer ribljeg ulja koje dolazi od riblje jetre. Dakle, mora se štedeti kada uzimate ovu vrstu ulja za dodatak. Kao što je vec spomenuto, kapsule ribljeg ulja ne sadrže ove vitamine, dakle dobro pazite prilikom izbora ove vrste suplementa.

Zdrav izbor

Vi i vaša porodica mogu iskusiti prednosti ribljeg ulja ukljucivanjem ribljeg ulja u vašu ishranu. Poboljšajte svoje zdravlje i zdravlje onih oko vas – riblje ulje je jedan vrhunski proizvod.

Leave a Reply