Suve sljive prirodna i zdrava hrana

Ishrana voćem i povrćem neophodna je za naše zdravlje. Takodje je poznato da suvo voće i povrće imaju neverovatne prednosti za zdravlje celog organizna. Ako svakodnevno pojedete po par komada nekog suvog voća ono će obojiti vaš život bojama zdravlja. Na vama je da otkrijete šta prija vašem telu i da obogatite paletu svog jelovnika. Pročitajte više o suvim šljivama i saznajte zašto su suve šljive lek za razne tegobe.

Zašto je dobro jesti suve sljive

Suve šljive su ukusno suvo voće dobijeno nakon sušenja zrele šljive. Suve šljive su bogate prehrambenim vlaknima, samo jedna suva šljiva obezbedjuje 3 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana. One takodje sadrže veliku količinu prirodnog sećera, koji funkcioniše kao laksativ jer vuče vlagu u digestivni trakt i olakšava rad creva.

Iseckane suve šljive mogu da zamene suvo groždje u pogačicama i kolačima. Iako se većinom koriste za slatka jela, suve šljive imaju potencijal i u slanim jelima. Kuvajte šljive dok ne budu mekane, a zatim napravite pire koji možete mazati na hleb, koristiti za palačinke i druga peciva.

suve sljive kao lek

Kao i druge vrste sušenog voća, suve šljive takodje su izvor antioksidanata, minerala, vitamina i vlakana. One su odličan izvor rastvorljivih dijetetskih vlakana, sorbitola i izatina. Ova jedinjenja su poznata da pomognu nesmetanom varenju i nude udobnost od problema opstipacije ( zatvora ).

Suve šljive sadrže vitamin K neophodan za mnoge funkcije, faktora koagulacije u krvi ( zgrusavanje krvi ), kao i na metabolizam kostiju i pomoć u smanjivanju Alchajmerove bolisti kod starijih.

Suve šljive su odličan izvor vitamina A i beta karoten. Vitamin A je neophodan za normalno funkcionisanje vida, takodje je potreban za održavanje zdrave kože. Potrošnja voća bogatog vitaminom A je dobra zaštita za pluća i protiv raka usne duplje.

Suve šljive su bogate mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, gvoždje. Gvoždje je neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska.

Suve šljive su bogate rastvorljivim vlaknima koje pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Rastvorljiva vlakna takodje povećava osetljivost organizma na insulin.

Suve šljive neželjena dejstva

Suve šljive će pokrenuti vaša creva i ponuditi druge beneficije. Ali kao i sve ostalo i suve šljive mogu da izazovu neke sporedne efekte.

Ako konzumirate veću količinu suvih šljiva može doći do dijareje. Čak i ljudi koji nemaju intolelanciju na fruktozu mogu dobiti proliv, zbog velike količine šećera koje sadrže suve šljive.

Zbog sadržaja složenih ugljenih hidrata i šećera koje se ne potpuno razlažu u probavnom traktu, može doći do crevnih gasova i nadutosti.

Suve šljive imaju skup neželjenih efekata ali i dalje možete da ih konzumirate umereno. Ako znate neke druge nuspojave suvih šljiva podelite ih sa nama.

 

Leave a Reply