Uzroci i simptomi gastritisa i uobicajeni kucni lekovi za lecenje gastritisa

Akutni gastritis cesto je povezan s ekstremnom konzumacijom alkohola i NSAID-om (nesteroidni protuupalni lekovi). NSAID-ovi poput aspirina, brufena i mefenaminske kiseline opterecuju konstrukciju trbušne obloge koja rezultira peptickim ulkusima. Medjutim, povratak gastritisa može izazvati Helicobacter pylori, bakterija koja živi u trbuhu u prvom delu tankog creva. Stalni gastritis takoder može uzrokovati probavne smetnje, uznemirujuce stanje kada kiselina prelazi u jednjak, što dovodi do bolova u prsima.

Manji slucajevi gastritisa mogu se ublažiti antidepresivima koji se protive kiselini u želucu kako bi se olakšala bol. U dodatnim brutalnim slucajevima koriste se lekovi koji inhibiraju proizvodnju kiseline u trbuhu. Inhibitori protonske pumpe takodje se koriste za privremeno iskljucivanje kiseline u želucu.

Oni koji imaju manju gastritis i žele ga izleciti dok je još uviek na pocetnoj razini, a pojedinci koji bi želeli upravljati svojim gastritisom bez preteranog oslanjanja na pilule mogu isprobati druge razlicite strategije za ublažavanje bolova ili smanjenje napada. Oni s gastritisom trebaju promeniti neke prehrambene navike. Potrebno je smanjiti potrošnju masne hrane i mlecnih proizvoda; inace, mogu se koristiti proizvodi sa niskim sadrzajem masnoce ili bez masnoce. Kofein može izazvati kiselost, pa tako treba izbegavati i hranu bogatu kofeinom.

Uzroci i simptomi gastritisa i uobicajeni kucni lekovi za lecenje gastritisa

Alternativne stvari koje treba izbegavati su agrumi, sokovi i sirce, izmedu ostalog kiselu hranu, kao i zacinjenu i masnu hranu. Takodje treba izbegavati duboku prženu hranu, slanu i ukiseljenu hranu. Naravno, potrošnja alkohola bi trebalo biti smanjena na minimum.

Osobe s gastritisom trebaju jesti zdravu hranu kao što su salate, sveže voce i povrce, a mogu uzeti sok od mrkve ili kokosovu vodu kao alternativu sokovima od citrusa ili napitcima koje sadrže kofein. Kako bi nadoknadili prehrambene praznine, preporucuje se konzumiranje dodataka prehrani.

Oni ne moraju zavisiti o lekovima koji olakšavaju stanje gastritisa. Uz tacne prehrambene navike, kao i držanje dijete, možete pozitivno kontrolisati okolnosti i simptome gastritisa. Izgleda da je fizicka aktivnost veoma vazna, yoga ili pilates su neuobicajeno efikasni. Dugim razdobljima zdravije konzumacije hrane i svakodnevnim aktivnostima, trbušni zid ce imati sposobnost da se prirodno popravlja na pocetno i prikladno stanje.

Leave a Reply