Važnost proteina za vegetarijance – Proteini vegetarijanska ishrana

Naši mišici, kosa, koža i neki unutarnji organi zahtevaju dovoljnu kolicinu proteina. Protein se sastoji od lanca od 22 aminokiseline i naše telo ne može preziveti ako ne dobije osam aminokiselina iz ukupnog broja i stoga se nazivaju esencijalnim aminokiselinama. Protein pomaže u rastu male dece, bori se s bolestima koji ulaze u naše telo i cini nas snažnima. Protein za vegetarijance dostupan je u brojnim vrstama hrane i povrca. Proteini ne samo da su dostupni u životinjskim proizvodima, vec su i prisutni u vegetarijanskoj hrani, povrcu i žitaricama.

Proteini su od suštinskog znacaja za sprtiste, bodibildere i trudnice jer cini telo snažnim i otpornim na bolesti koje pokušavaju uci u nase telo. Postoji niz izvora proteina za vegetarijance koji mogu pomoci u balansiranju ishrane. Razvrstavaju se u dve kategorije: nepotpuni izvori proteina i potpuni izvori proteina.

Potpuni izvori proteina za vegetarijance su mlecni proizvodi kao što su mleko, surutka, sir i još mnogo toga. Oni pomažu da telo ostane u dobrom stanju i zdravo.

Izvori iz kojih se dobijaju nepotpuni proteini ukljucuju pasulj, cela zrna, proizvodi od soje i orašasti plodovi poput oraha, kikirikija, badema. Ovi izvori su najbolji za one koji rade puno. Možete ih uzeti nakon vežbe ili bilo kojeg drugog posla, jer oni pružaju kondiciju u telu.

Kolicina proteina za vegetarijance zavisi od starosti, težine i pola. Za sportiste kolicina unosa proteina treba biti veca od bilo koje druge odrasle osobe. Deca ili tinejdžeri trebaju puno proteina jer pomaže u stvaranju mišica i rastu tela. Ako redovno ne uzimate proteine u velikim kolicinama, trebalo bi da povecate unos tako sto cete slediti dole navedene korake:

  • Uzmite sir sa svojom salatom.
  • Pijte mleko dva puta dnevno.
  • Kombinujte proteine poput pirinca sa pasuljem ili sirom s hlebom i slicno.
  • Jedite jabuke sa kikiriki puterom.

Ako uzmete odgovarajucu kolicinu hrane koja je gore navedena, necete se suociti s bilo kojim poremecajem na vašoj koži, kosi ili mišicima. Protein vas održava zdravima i fit. Protein, koji je jedini izvor azota, stvarno je neophodan za telo jer se bori protiv bolesti i pomaže u odupiranju njima. Vegetarijanci bi trebali prestati brinuti o unosu proteina buduci da postoji veliki izbor proteina dostupnih za njih.

Proteini vegetarijanska ishrana

Najbolji izvori proteina za vegetarijance

Tempeh je pobednik za vrhunski veganski protein. Sta je tacno tempeh? Tempeh je napravljen od soje baš kao i tofu, ali tempeh se fermentira poput sira kako bi stvorila sasvim drugacija tekstura za razliku od tofu. Mnogi ljudi koji nisu veliki tofu fanovi vole tempeh. Možete ga koristiti za mnoga jela poput hamburgera, namaza ili variva.

Seitan je takodjer poznat kao pšenicno meso ili gluten pšenice. Iako dolazi iz pšenice, nije ugljeni hidrat, on je protein. Sadrži 31 gram proteina u 100 grama! Izgleda poput mesa, a tekstura varira ako se pece, kuva ili zagreava u mikrtalasnoj pecnici. Seitan koji možete kupiti zamrznut u hermeticnim vrecama je odlicna opcija.

Soja je sledeci izbor proteina u veganskom izvoru hrane. Soja ima 29 grama proteina u jednoj šoljici. Soja može efikasno zameniti štetnu hranu, čime se u velikoj meri ograničava akumuliranje masti u telu. Kao rezultat toga, kardiolozi širom sveta propisuju upotrebu sojinih proizvoda onima koji su podlozni srčanim oboljenjima i trebaju se rešiti dodatnih masnoća nakupljenih u telu. Od soje mozete pripremiti puno jela poput pljeskavica od soje, gulas, pite, cufte, namaz od soje i jos puno toga.

Lece su najprikladnije, brzo kuvanje i svestrani pasulj. Takodje su i ukusni i sadrže puno proteina od 18 grama po šoljici. Postoji mnogo recepata za lece. Indijska hrana sadrži mnoge obroke koji se temelje oko leca poput Dal, supe, kao i u kombinaciji s povrcem u aromatskom umaku. Možete kupiti crvene lece za najbrže kuvanje, tu su i vrste leca koje možete kupiti u limenkama koje su vec kuvane za vas.

Crni pasulj, na 15 grama proteina po caši crni pasulj popularan je favorit u meksickoj i latinoamerickoj hrani. Od fajitasa do tacosa, corbi i salata, crni grah se lako integrise u nisko masnu vegansku ishranu. Najjednostavnije je kupiti crni pasulj u konzervi, ali obavezno ih isperite pre upotrebe.

Leblebija Ooh kako volim leblebiju! Narocito kada se radi o humusu koji je ukusan vegetarijanski zalogaj, a takodje i izvrsno zamotan u tortiljama za visoki proteinski obrok ili uzinu. Na 12 grama po šoljici, ove ukusne mahunarke su vrlo fleksibilne i mogu se naci obilno u libanonskoj kuhinji, kao što je u falafels ili pasteta. Leblebija je takode ukusna u salatama, corbama, hlebu i mogu se pretvoriti u ukusnu salatu.

Pinto pasulj je popularan u chillis, burritos i zacinjenoj Latino hrani. Kada se kombinuje sa celim zrnima kao što je braon pirinac, pinto zrna obezbedjuju gotovo bez masnoce visokokvalitetne proteine. Pinto pasulj takođe je izvrstan izvor molibdena, vrlo dobar izvor folata i mangana, dobar izvor proteina i vitamina B1, kao i minerala fosfora, gvoždja, magnezijuma, kalijuma i bakra.

Tofu i tofu proizvodi su najraznovrsnija vegetarijanska hrana. Po mom mišljenju, tofu ne dobija pola poštovanja koju zaslužuje. Sadrži znacajnu kolicinu kalcijuma, gvoždja i 10 grama proteina. Od tofu odrezka do tofu salata, hamburgera, popis ukusnih jela koja se može napraviti s tofu je beskrajan.

Koliko proteina?

Kao bebe, majcino mleko daje protein koji je potreban za zdrav i snažan rast. Kada pocnemo jesti cvrstu hranu, izvori koji nisu životinjski mogu lako osigurati sve potrebne proteine. Samo 10 posto ukupnih kalorija koje konzumira prosecno ljudsko bice treba biti u obliku proteina.

Preporuceni dnevna unos za muškarce i žene je 0,8 grama proteina za svaki kilogram telesne težine. Savetuje se osobama s posebnim potrebama (kao što su trudnice) malo više. Vegani ne bi trebali brinuti o dobivanju dovoljno proteina; ako jedete raznovrsnu hranu i unesete dovoljno kalorija, nesumnjivo cete dobiti dovoljno proteina.

Suprotno tome, jedenje previše životinjskih proteina izravno je povezano s formiranjem bubrežnog kamenaca i povezano je s karcinomom debelog creva i jetre. Zamenite životinjske proteine s biljnim proteinima, možete poboljšati svoje zdravlje dok uživate u širokom izboru ukusne hrane.

Leave a Reply