Za sta je sve dobar čaj od kantariona | Priprema kantarion čaj

Kantarion je biljka sa zutim cvetovima i zelenim listicima koji kad se posmatraju izgledaju kao da su izbuseni. Ta mesta u obliku tackica predstavljaju zlezde sa etarskim uljima. Raste visine od 50 do 100 centimetra sirom celog sveta, raste svuda, a najvise na napustenim njivama. Za lecenje se bere gornja polovina biljke u cvetu. Kantarion je prijatnog mirisa i ukusa malo gorkog i oporog.

Čaj od kantariona se pije protiv bolova jetre, stomaka, dijareje i drugih poremecaja u organima za varenje. Najcesce kantarion koristimo za depresiju i uslovima koji idu uporedo sa depresijom, kao sto su ankioznost, problemi sa spavanjem, umor i gubitak apetita. Caj od kantariona moze da pomogne kod lupanja srca, menopauze, predmenstulnog sindroma, opsesivno-kompulzivnog poremecaja. Takodje kantarion se koristi u borbi protiv raka ( ukljucujuci rak mozga ), hepatitisa C, herpes simpleks, AIDS-a, moze da pomogne da se deblokira zakrecenje arterija, za gubitak tezine i za lecenje bolesti koze.

Caj od kantariona lekovitost

Znamo i za lekovitost kantarionovog ulja. Kantarionovo ulje mazemo na svoju kozu za lecenje modrica, ogrebotina, prvog stepena opekotina, svrab koze ( psorijaza ), hemoroida, takodje i kod upala i bolova u misicima. Ulje kantariona mozemo koristiti i za unutrasnju upotrebu za probleme sa probavom. Kada primenjujemo kantarionovo ulje treba da izbegavamo direktno izlaganje suncu jer moze da izazove ozbiljnu osetljivost koze.

ČAJ OD KANTARIONA PRIPREMA

Jednostavno se priprema caj od kantariona, potrebni su vam cvetovi i listovi kantariona, voda, med za zasladjivanje. Prokuvajte solju vode, ubacite jednu kasicicu usitnjenog kantariona u vrelu vodu i poklopite da caj odstoji oko 5 minuta. Procedite caj, zasladite po zelji i caj je spreman. Caj mozete piti po jednu solju ujutru i uvece.

caj od kantariona priprema

Kantarion za žene : Postoje dva razlicita perioda u zenskom zdravlju, predmenstrualni sindrom PMS i menopauza. Kantarion se preporucuje zenama u ova oba perioda svog zivota. Zbog pozitivnih efekata na raspolozenje, kantarion se koristi za ublazavanje i otklanjanje PMS simptoma, kao sto su depresija, hronicni umor i hormonalni disbalans kod zena. Kantarion takodje ublazava i olaksava simptome menopauze.

Kantarion za decu : Kantarion moze da bude siguran i efikasan nacin lecenja blage do umerene depresije kod dece. Ako razmisljate o davanju kantariona detetu preporucljivo je da se prvo konsultujete sa lekarom. Morate obratiti paznju na alergiske reakcije i sporedne efekte kao sto su dijareja i uznemiren stomak.

Važno kantarion interakcije : Kantarion ne treba koristiti zajedno sa nekim lekovima i potrebna je konsultacija sa lekarom pre uzimanja kantariona. Vazno je da obavestite svog lekara  ako uzimate kantarion, jer nema interakciju sa nekoliko lekova kao sto su pilule za kontracepciju, sedativi, alergiski lekovi, lekovi za migrene i lekovi za srcana oboljenja. Ako imate sledece simptome konsultujte svog lekara pre uzimanja kantariona : ako imate poremecaj krvarenja, tesku depresiju, slab imuni sistem, uzimate lekove za HIV / AIDS, imate visok holesterol, ako ste skloni otoku, takodje ako imate kataraktu, dijabetes, stomacne i crevne probleme.

Mogući neželjeni efekti kantariona : Kantarion nuspojave su problemi sa spavanjem, nemir, anksioznost, bolovi u stomaku, umor, glavobolja, osip, suva usta, dijareja. Kada se uzima u velikim kolicinama moze izazvati ozbiljne reakcije ako se izlazete suncu, pogotovu ako imate svetlu kozu nosite zastitnu kremu pre izlaganja suncu. Kantarion se ne preporucuje zenama koje su trudne ili dojiljama.

Kantarion mozete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama u mnogim oblicima, ukljucujuci kapsule, tablete, tinkture, caj ili ulje.

 

Leave a Reply