Zasto je dobro piti caj od nane?

Na tržištu možete naći različite proizvode koji sadrže nanu u sebi kao što su pasta za zube, žvakaće gume, osveživač daha…Većina je upoznata sa osvežavajućim koristima mente, ali ona ima još puno toga da ponudi i pomogne kod različitih simptoma.

Caj od nane ne samo da će vas smiriti, nego će i ublažiti širok spektar zdravstvenih tegoba kao što su bolovi u stomaku. Najveća moć ovog biljnog čaja je sposobnost da poboljša imuni sistem, smanji upalu, ublaži bol, poboljša varenje i smiri telo i um.

Caj od nane je takodje koristan kod prehlade, gripa, upale usta i grla, sinusnih i respiratornih infekcija. Redovno konzumiranje ovog čaja spreči će da se razbolite tokom hladnog vremena i sezone gripa.

Ostale prednosti čaja od nane : čisti akne, podmladjuje i pomaže kod masne kože, smiruje iritaciju kože, stimuliše rast kose. Takodje nana pomaže kod gubitka težine, leči respiratorne poremećaje, oslobadja od anksioznosti, stresa, smanjuje menstrualne grčeve. Nana snižava nivo holesterola, efikasna je kod dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

caj od nane za sta je dobar

Caj od nane priprema

Caj od nane se lako priprema i brzo će te osetiti opuštajući miris ovog veoma prijatnog napitka. Najčešće se priprema čaj od suvog lišća nane. Jednostavno prokuvati šolju vode, preliti jednu puniju kašičicu nane sa ključalom vodom i poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji 5 minuta ili ako volite jači ukus i više minuta. Procediti čaj i za najbolji efekat piti nezasladjen čaj.

Nana može izazvati neke neke neželjene efekte gorušiču, glavobolju ili alergijske reakcije. Tokom trudnoće i dojenja koristite čaj od nane uz konsultaciju sa lekarom. Ne postoji dovoljno dokaza ali je moguće da čaj od nane tokom trudnoće može izazvati pobačaj.

Roditelji koji traže rešenje za smirenje svoje bebe treba prvo da se konsultuju sa svojim pedijatrom pre nego što se odluče za kućne lekove. U prvih 6 meseci bebama je dovoljno samo majčino mleko ili formula, nakon ovog perioda mogu početi da daju vodu svojoj bebi.

 

 

Leave a Reply