Zdravstvene koristi od dodavanja zelenog čaja vasoj ishranu

U poslednje vreme, mnogo je razgovora o zelenom čaju. Zašto postoji toliko mnogo novih interesa za proizvod koji je već ovde hiljadama godina? Da li zeleni čaj zaslužuje svu ovo paznju?

Većina se fokusira oko antioksidansa zelenog čaja – nazvanih polifenoli, ili tačnije katehini, koji čuvaju slobodne radikale koji mogu oštetiti DNK i pridonijeti raku, krvnom ugrušku i arteriosklerozu. Antioksidansi imaju neverovatne zdravstvene prednosti i definitivno zaslužuju najveći prioritet u ishrani. Zeleni čaj je minimalno obrađen – lišće je sušeno, ne fermentirano poput crnih i oolong čajeva. Rezultat toga je da su jedinstveni katehini zelenog čaja, posebice epigallokatehin-3-galat (EGCG), više koncentrirani.

Ljudska istraživanja pokazala su da pijenje najmanje dve šoljice zelenog čaja svakodnevno inhibira rast raka uopste. Studije koje upućuju na zeleni čaj kao korisnog u prevenciji raka ili kao inhibitor širenja raka previše su brojne za popis, ali sledi nekoliko primera. Pokazano je da poli-fenoli zelenog čaja inhibiraju rast stanica humanih karcinoma pluća i stanica karcinoma prostate u epruveti.

Klinička studija velikih razmera pokazala je da je pijenjem zelenog čaja manje verovatno da će razviti karcinom pankreasa. Studija žena s karcinomom dojke pokazala je da su one koji su pile zeleni čaj iskusili najmanje širenje raka. Druga studija pokazala je da su žene mlađe od 50 godina koje su konzumirale 3 ili više šoljice zelenog čaja dnevno bile 37% manje verovatno da će razviti rak dojke na prvom mestu. Postoji nekoliko studija koje se bave lekovitim svojstvima ovog neverovatnog napitka i njegovu ulogu u prevenciji raka.

Zdravstvene koristi od dodavanja zelenog čaja vasoj ishranu
Zdravstvene koristi od dodavanja zelenog čaja vasoj ishranu

Zeleni čaj je dokazano, prirodno metaboličko pojačalo i oksidator masnoća. Pokazalo se da povećava brzinu metabolizma koja zauzvrat gori do dodatnih 80 kalorija dnevno. To dodaje do 3 kilograma vrednih kalorija spaljenih u roku od godinu dana. A ako se zeleni čaj koristi kao zamena za dva gazirana napitaka svaki dan, kombinirane kalorije spremljene i spaljene mogu dodati do 17 kilograma godišnje! Sve to samo sa ukusnim napitkom s brojnim zdravstvenim prednostima!

Studije u Holandiji i Japanu pokazale su da zeleni čaj i njegov ekstrakt suzbijaju gojaznost i snižavaju LDL “loš” holesterol – dva faktora rizika za bolesti srca i dijabetes. U japanskoj studiji, 240 muškaraca i žena dobilo je različite količine ekstrakta zelenog čaja tri meseca. Oni koji su dobili najveću količinu ekstrakta izgubili su najviše težine i masti, a također su imali niži krvni pritisal i LDL “loš” holesterol.

Velik deo zelenog čaja pravi vrednost i neke od zdravstvenih koristi dolaze iz opuštanja koja obično prati uzimanje vremena svakog dana za veliku šoljicu čaja. Stres svakodnevnog života čini se da se rastopi s prvim gutljajem. Jednostavno čuvanje nekoliko minuta od vašeg dana da mirno sednete sa svojim čajem i vašim mislima mogu vas nagraditi izvan mera. Hronični stres povezan je s bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i smanjenim odgovorom imuniteta.

Je li zeleni čaj vredan pohvale? Svakako jeste! Zeleni čaj možete lako dodati svojoj ishrani za veliki broj potencijalnih zdravstvenih prednosti koje ce te dobiti? Pokušajte popiti najmanje dve šoljice dnevno.

Kliknite ovde zeleni caj recept i uzivajte u svim blagodetima koje ova biljka donosi!

Leave a Reply