Zeleni čaj i vaše zdravlje

Nijedna druga hrana ili napitak nije zabeleženo da ima toliko zdravstvenih prednosti kao što je zeleni čaj i dokazi se povećavaju svakodnevno.

Kinezi su znali o lekovitim prednostima zelenog čaja od davnih vremena. Jedno je sigurno da su ga Kinezi koristili za lečenje svih bolesti, od reumatizma, glavobolja, anksioznosti i depresije.

Danas postoji lavina savremenih naučnih istraživanja koja pružaju čvrste dokaze za navodne zdravstvene prednosti povezane s pijenjem zelenog čaja. Sveobuhvatna istraživanja i svedočenja su vrlo obećavajuća. Uzmite jedan primjer iz studije koju je proveo Journal of National Cancer Institute. Objavili su rezultate epidemiološke studije koja je pokazala da pijenje zelenog čaja smanjuje rizik od raka jednjaka kod Kineskih muškaraca i žena za skoro šezdeset posto! Istraživači sa univerziteta u Purdueu nedavno su zaključili da jedinstveni spojevi (katehini i flavonoidi) u zelenoj čaju inhibiraju rast stanica raka. Sadašnje istraživanje takođe je pokazalo da pijenje zelenog čaja smanjuje ukupne razine holesterola, kao i poboljšanje nivo dobrog (HDL) holesterola do lošeg (LDL) holesterola.

Samo nekoliko medicinskih stanja u kojima se pijenje zelenog čaja smatra da su korisni su rak, reumatoidni artritis, visok nivo holesterola, kardiovaskularna bolest, infekcija i oštećenje imunološke funkcije.

Šta je to što čini zeleni čaj tako jedinstven?

Tajna zelenog čaja nalazi se u činjenici da je bogata katehinskim polifenolima (ili flavonoidima), posebno epigalokatehinskim galatom (EGCG). EGCG je moćan antioksidant. EGCG inhibira rast stanica raka i takođe ubija stanice raka bez štetnog uticaja okolnog zdravog tkiva. Zeleni čaj takođe se pokazao delotvoran u snižavanju razina LDL holesterola u telu, a takođe i na inhibiciju abnormalnog stvaranja krvnih ugrušaka. Ova karakteristika katehina ima veću važnost kada se uzme u obzir činjenica da je tromboza (stvaranje abnormalnih krvnih ugrušaka) vodeći uzrok srčanih udara i moždanog udara.

Zeleni čaj i vaše zdravlje

Postoje veze između učinaka pijenja zelenog čaja i “francuskog paradoksa”. Godinama su naucnici bili zbunjeni činjenicom da uprkos tome što se prehrana sastoji od hrane bogate mastima, Francuzi imaju manju učestalost srčanih bolesti nego na primer Amerikanci. Pronađeno je da odgovor leži u crnom vinu. Crveno vino sadrži resveratrol, polifenol koji ograničava negativne učinke pušenja i masne ishrane. U jednom istraživanju, istraživači su utvrdili da je EGCG dvostruko snažniji od resveratrola, što može objasniti zašto je stopa srčanih bolesti kod Japanskih muškaraca prilično niska, iako je oko sedamdeset i pet posto pušača.

Zašto onda da drugi Kineski čajevi nemaju iste zdravstvene karakteristike? Zeleni, oolong i crni čajevi dolaze iz lišća biljke Camellia sinensis. Ono što razlikuje zeleni čaj je način na koji se obrađuje. Listovi zelenog čaja su pečeni, što sprječava oksidaciju EGCG spoja. Nasuprot tome, crni i oolong listovi čaja izrađeni su od fermentiranih lišća, što rezultira da se EGCG pretvori u druge spojeve koji nisu baš tako učinkovit u sprečavanju i borbi protiv različitih bolesti.

Ima li zeleni caj koristi za mršavljenje?

Pojavljuju se novi dokazi da zeleni čaj čak može pomoći dijetama. Švajcarski istraživači otkrili su da su muškarci koji su dobili kombinaciju kofeina i ekstrakta zelenog čaja izgoreli više kalorija nego oni koji su dobili samo kofein ili placebo.

Zeleni čaj može čak pomoći u sprečavanju propadanja zuba. Baš kao što njegove sposobnosti uništavanja bakterija mogu sprečiti trovanja hranom, može takođe ubiti bakterije koje uzrokuju zubni plak. U međuvremenu, preparati za kožu koji sadrže zeleni čaj – od dezodoransa do kreme – počinju se pojavljivati ​​na tržištu.

Da li zeleni caj izaziva nezeljene efekte?

Do sada je jedina negativna nuspojava zabežena kod pijenja zelenog čaja nesanica zbog činjenice da sadrži kofein. Činjenica je, međutim, da zeleni čaj sadrži manje kofeina nego kava. Postoji oko trideset do šezdeset miligrama kofeina u 150 do 250 ml čaja, u poredjenju s više od sto miligrama u 250 ml kafe.

Leave a Reply